Mojsijev most u Holandiji

Autor SvetIstorijaPutovanja

Arhitekte firme RO & AD Architects iz Holandije suočile su se sa velikim izazovom kada im je zatražena pomoć prilikom obnove utvrđenja “Fort de Roovere“ iz 17.veka, izgrađenog kako bi se Holandija zaštitila od francuskih i španskih osvajača.

Samo utvrđenje Roovere je okruženo kanalom koji je predubok za prepešačiti, a previše plitak da bi bio plovan. Upravo zbog te nepristupačnosti sačuvano je do danas.

Utvrđenje je sada turistička atrakcija, a arhitekte su smatrale da bi građenje mosta preko kanala narušilo izgled i bilo u neskladu sa prvobitnom odbrambenom namenom ove građevine. Smatrali su da je neprimereno da se utvrđenje na klasičan način spoji sa stranom obale sa koje je nekada bio očekivan dolazak neprijatelja.

Zato im je kao inspiracija poslužila biblijska priča u kojoj je opisano kako je Mojsije razdvojio Crveno more na dva dela i omogućio Jevrejima bekstvo iz Egipta.

„Mojsijev most“  je nevidljiv iz daljine, jer linija vode doseže do same ivice. Tek kada se nađete u neposrednoj blizini, otvara se uski rov kroz koji se možete popeti na utvrđenje, osećajući se kao Mojsije u vodi. Sagrađen je od drveta obrađenog inovativnom Accoya® tehnologijom koja mu omogućava veoma dug rok trajanja u vlažnim uslovima.

I turisti i ljudi iz struke su zadivljeni ovim rešenjem koje je jeftino, zanimljivo, i pokazuje visok stepen posvećenosti i osećaj za duh okruženja.

foto: RO & AD Architect's website

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darivao, nego prodao.

Dostojevski

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |