Istorijska filmska enciklopedija

Istorijska filmska enciklopedija

Ukoliko želite da odete na brzo putovanje kroz enciklopediju filmskih zapisa u kojima su dokumentovani neki od najznačajnihih trenutaka istorije u poslednjih sto godina, dovoljno je da zavirite na YouTube kanal „British Pathé".

U serijalu filmskih novosti “British Pathé” je na YouTube postavio 85.000 istorijskih filmova koji dokumentarno svedoče o svakodnevnim aspektima života u Britaniji i širom sveta u periodu od 1896-1976. godine.

Pathé je osnovan u Parizu 1896. godine, a potom je 14 godina kasnije u Velikoj Britaniji postavio stub telefizijskih vesti kakav i danas postoji. Od nastanka do danas prodat je vise puta, a onda ugasen 1970. godine. Na sreću ljubitelja istorije, kao nezavisna arhiva je ponovo oformljen 2009, kada je i počela da nastaje ova istorijska filmska enciklopedija.

U ovoj impozantnoj arhivi skoro da nema važnijeg događaja iz prve polovine 20. veka koji je zabeležen okom kamere, a da sada svima nama nije dostupan. Tako okupljeni na jednom mestu, ovi filmovi predstavljaju pravi istorijski video muzej u kome između ostalog možete da pogledate „Dane koji su potresli svet“ poput prvog leta braće Rajt, napada na Hirošimu, Nil Amstrongove šetnje po Mesecu, odricanje od prestola kralja Edvarda XIII ili trenutak kada je Hitler postao nemački kancelar.

Intrigantan deo ove video ahrive je što poput vremeplova uspeva da nas vrati u prošlost u kojoj možemo da vidimo neobične frizure i modu tog vremena, funkcionisanje gradova, pojave seksizma i rasizma, kao i događaje poput najgorih katastrofa u automobilskim trkama. U to vreme, gledaoci su se nalazili tik pored staze, a trka se nastavljala bez obzira što je usled iskakanja takmičara sa staze u publici bilo više od 83 ljudskih žrtava.

British Pathé Films čini oko 3.500 sati istorijske video arhive koja je digitalizovana 2002. zahvaljujući novcu dobijenom od Nacionalne Lutrije. Dve godine kasnije je otvoren YouTube kanal, a sada je kompletna arhiva prebačena na Google video platformu.

U ovoj video enciklopediji postoji i veliki broj snimaka istorije Srbije i Jugoslavije, među kojima je i sahrana kralja Petra I Karađorđevića (1921).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Nijedan narod ne može se spasiti sam odvajajući se od drugih. Ili se spašavajmo zajedno, ili zajedno propadnimo.

Rabindranath Tagore

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru