Sveža voda iz bilborda

Reklamna agencija u gradu Limi u Peruu, stvorila je najveći bilbord na svetu koji pretvara vazduh u čistu pijaću vodu običnim sistemom filtracije, uz malu pomoć gravitacije.

Bilbord voda je projekat koji je nastao u saradnji agencije Mayo Draft FCB i peruanskog Univerziteta za inžinjerstvo i tehnologiju. Iako padavina u Limi koja je smeštena na samom rubu Atacame, najsuvlje pustinje na svetu, gotovo i nema, procenat vlage u vazduhu se zbog blizine Južnog Pacifika kreće oko 98%. U konstrukciju bilborda naučnici su postavili generatore koji prikupljaju vlagu iz vazduha, filtriraju je, vade CO2, kondenzuju i pretvaraju je u pijaću vodu.

Voda dobijena na ovaj način skladišti se u mini cisternama zapremine 20l, koje imaju izvode na česmi smeštenoj na bazi bilborda. Oni predstavljaju jedini izvor pijaće vode siromašnom stanovništvu koje se pre ovog izuma snabdevalo vodom na nehigijenskim bunarima zagađenim otpadnim vodama.

Bilbord proizvodi 3000 litara čiste pijaće vode mesečno i predstavlja spas stanovnicima ove vrele južnoameričke zemlje.

izvor: Yahoo news

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ako ga ne možete promijeniti, postavite se drugačije. Ne žalite se.

Maja Angelou

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |