Dialou kule okruga Kaiping

Autor IstorijaPutovanjaTajne zamkova

Širom okruga Kaiping u Kini i danas postoji impozantan broj Dialou kula. Sagrađene od kamena, cigle ili betona ove građevine iz doba dinastije Quing predstavljaju zanimjivu i kitnjastu fuziju između starih kineskih i zapadnih arhitektonskih stilova.

Tokom 1920-tih i 1930-tih godina broj ovih kula je dostigao impozantan broj od preko tri hiljade, a do danas su sačuvane skoro sve. Dvadeset najvažnijih se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Krajem XIX i početkom XX veka, ove građevine su korišćene kao pojačane rezidencije i osmatračnice bogatih kineskih porodica.

Oblast koja je sada poznata kao Kaiping, tradicionalno je pripadala narodima Yue i Han koji su došli iz Centralne ravnice u Kini i izmešali sa lokalnim stanovništvom. Gajili su pirinač i bavili se ribolovom. Sredinom XVI veka mnogi seljani su se uključili u trgovinu preko obližnje obale i počeli intenzivno da putuju na daleke destinacije, neki čak do Amerike, privučeni mamcem zlatne groznice. Do kraja XIX veka, stanovništvo ove oblasti je imalo zavidan kapital, uglavnom zarađen u zemljama zapadnog sveta. Ono što im je nedostajalo je priznanje za njihov doprinos nagloj ekspanziji ekonomije nakon I svetskog rata u zemljama u kojima su živeli. Imigraciona politika Amerike i Kanade je bila pooštrena, a doseljenici sa istoka više nisu bili dobrodošli. Tada se javila tendencija da svoj novac ulažu u otadžbinu i grade svojevrsne dokaze svog materijalnog komfora u vidu ovih zanimljivih i upadljivih kuća, nazvanih Dialou kule.

Povratak sada bogatih ljudi izazvao je ekspanziju pljačkaških bandi koje su se sa severa Kine spuštale do naselja pored reka i harale po obnovljenim selima okruga Kaiping. Da bi zaštitili svoje porodice od nezvanih gostiju, ali i čestih poplava, imućni gastarbajteri su gradili svoje rezidencije kao neprobojna utvrđenja. Pejzaž pitomog i skromnog okruga je potpuno izmenjen kada je u periodu od samo deset godina niklo preko 1500 novih kuća-tvrđava.

Velika finansijska kriza 1930-tih godina, rat protv Japana i rat na Pacifiku doveli su do konačnog zastoja u gradnji Dialou kula. Nakon ukidanja kontrole imigracije u SAD i Kanadi, između 1943 i 1947, mnogi Kinezi su se vratili u Severnu Ameriku. Nakon stvaranja Narodne republike Kine 1949, pljačkaške bande su uništene, a uvedene su i efikasne mere borbe protiv poplava. Tako je dalja gradnja Dialou kula obesmišljena, mada je veliki broj ovih građevina i danas naseljen. U njima sada retko žive originalni imućni vlasnici, a češće su ustupljene na čuvanje porodicama skromnijeg materijalnog stanja. Njima vlasnici i dalje šalju novac za brigu o očuvanju njihovih duhovnih domova i molitve za duše svojih predaka. Retke Dialou kule su još uvek opremljene originalnim nameštajem i predstavljaju mala svedočanstva o blagodetima priliva stranog kapitala i prvom otvaranju Kine prema svetu.

izvor: UNESCO

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Uvek ću se truditi da sačuvam to malo što imam, jer sam premalen da zagrlim ceo svet i dobijem sve što želim.

“Alhemičar” Paulo Coelho

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |