Najlepši mostovi sveta (XV) - Nanpu, Kina

Autor PutovanjaNajlepši mostovi sveta

Jedan od glavnih mostova preko reke Huangpu u Šangaju je most Nanpu. Otvoren je 1991. godine, a njegov projekat potpisuje Institut za urbani dizajn u Šangaju uz asistenciju Holgera S. Svenssona.

Sastoji se od spiralnog dela i glavnog mosta preko reke koji je širok preko trideset metara, ima šest saobraćajnih traka i komotne pešačke staze sa obe strane široke po dva metra. Posetioci koji žele da dođu do glavnog mosta i pogledaju sa najbolje tačke reku Huangpu mogu koristiti lift do pešačkih staza. Na glavnom mostu dve kule u obliku slova H, visoke po 150 metara, daju podršku građevini sajlama dugim do 423 metra. Ceo most je dug 8,346 metara.

Spiralni deo se širi po oblasti Puxi, a njegov atraktivan dizajn je rezultat pokušaja da se smanji nagib do glavnog mosta i istovremeno uštedi prostor i upotreba zemljišta svede na minimum. Kada se gleda sa visine, Nanpu most izgleda kao ogroman zmaj preko reke, sa spiralno izuvijanom glavom i repom koje se protežu od oblasti Puxi do razvojne zone Pudong sa druge strane reke.

Pre završetka ovog mosta, jedini način saobraćajne komunikacije između dva kraja grada bio je trajekt. Pored mosta Nanpu, sada reku Huangpu premošćava i njemu vrlo sličan most Yangpu, sagrađen 1993. godine. Preko njih dnevno pređe više od 200,000 vozila.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sve ce proći. Ali kakva je to utjeha? Proći ce i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |