Zelena čudovišta iz kineskih mora

Autor AktuelnostiPriroda i životinjski svetPutovanja

Nadrealna zelena masa je i ove godine osvojila kineske vode, naročito Žuto more. U gradu Kingdao vlasti su bile prinuđene da angažuju buldožere koji svakodnevno sa plaža uklanjaju brda od algi koje prezasićeno more bez prestanka izbacuje.

Državna kineska okeanološka služba je na svom sajtu izdala saopštenje da je alga Enteromorpha prolifera bezopasna za ljude jer ne proizvodi toksične materije. Sa druge strane, pogubna je za ekosistem mora i izaziva višemilionsku materijalnu štetu. Njen rast podstiču obilje hranljivih materija u vodi i prisustvo elementa fosfora u visokoj koncentraciji. Enteromorfa je zavisna od kiseonika, i konzumira ogromne količine ovog gasa gušeći pri tome sve oblike povodnog života oko sebe. Vlasti Kindaga su do sad uklonile preko osam tona ostataka Enteromorfe, i transportovali ih na dalju obradu, gde će biti osušeni i samleveni u stočnu hranu.

Fotografije koje prikazuju ovaj fenomen deluju zastrašujuće, ali se čini da je lokalno stanovništvo naviklo da se kupa sa algama, i u tome vidi posebnu zabavu. To i ne čudi, pošto je cvetanje mora u Kini sve učestalije, a sličnu invaziju sa pučine su videli i 2007, 2008. i 2011. godine. Za vreme Olimpijskih igara 2008. godine, alge su pretile da ugroze ovu manifestaciju, pa je nekoliko hiljada volontera angažovano da bez prestanka uklanja zelena brda Enteromorfe sa priobalja i obezbedi da veslačke discipline budu bezbedno održane.

Fotografije: ChinaFotoPress/Getty Images

Izvor: Inquirer

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Voxxx, 08.07.2013.
Dunav je bezmalo pa ovakav...
Odgovori
Zoran, 08.07.2013.
Nije ni Sava nista bolja
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Tako to ide: Najpre nekome oprostiš nešto, a onda oprostiš sebi što si mu oprostio.

Đorđe Balašević

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |