Zgrada Lotos u gradu Wujin (Kina)

Autor SvetPutovanjaLepota i modaNauka i tehnologija

Zahvaljujući ideji australijskog tima arhitekata iz firme Studio 505, u veštačko jezero u centru grada Wujin je postavljen jedan od najlepših dragulja savremene arhitekture.

Prelepa zgrada u obliku lotosovog cveta projektovana je iz tri dela, od kojih svaki simbolizuje jednu fazu cvetanja lotosa, od pupoljka do potpuno razvijenog cveta. U njoj centralno mesto zauzima gradski urbanistički biro uz sale za sastanke, konferencijski centar i izložbeni hol.

Posetioci ulaze kroz podzemni prolaz gde kombinacije živih boja rasvete pripremaju oko na lepotu koja ga očekuje pri pogledu na nadzemne živopisne latice lotosa. Posebnu atrakciju ova zgrada predstavlja noću, kad svetla ožive cvet u punoj lepoti.

Zgrada je dizajnirana tako da štedi energiju, što je postignuto kroz sistem od 2500 geotermalnih cevi sprovedenih kroz jezero. Sva iz voda jezera se koristi u podvodnom sistemu klimatizacije za delimično zagrevanje zgrade zimi i hlađenje tokom leta.

Od 2013. godine kada je završena, zgrada Lotos predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada Wujin i cele države.

izvor: Studio 505

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 16.03.2015.
Šta reći? Ne znam ko ima veće zasluge za ovo remek-delo: projektant ili izvođač radova? Za razliku od okolnih zgrada koje, kao i u mnogim zemljama sveta, liče na kaveze, ovo ostvarenje je oličenje lepote i umetnosti!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vodite računa: ovaj život ne traje milion godina, već izvestan, ograničen broj petaka. Svaki je petak jedan mali imetak. Ovim petkom možete zakrpiti neku manju rupu u svom životu.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |