Biopark Valensija, zoološki vrt nove generacije

Autor SvetPriroda i životinjski svet

Biopark u Valensiji (Španija) je savremeni zoološki vrt, osmišljen tako da posetioci imaju osećaj kao da su zakoračili u divljinu, a da se životinje osećaju kao kod kuće, odnosno kao na svojim prirodnim staništima.

U ovom parku životinje nisu zaključane u kavezima i stiče se utisak da one potpuno slobodno lutaju. Prepreke koje odvajaju posetioce od životinja naravno postoje, ali se one ne doživljavaju tako, jer su umesto kaveza korišćeni potoci, jezera i litice druge prirodne barijere.

Iluzija blizine divljih životinja i opasnosti koja od njih vreba je tako stvarna, da mnogi posetioci osete priliv adrenalina koji se oseća samo u rizičnim bliskim susretima u divljini.

Za razliku od drugih zooloških vrtova gde su različite vrste životinja odvojene jedne od drugih, u bioparku Valensija raznorodne životinje koje se međusobno ne ugrožavaju dele isti prostor, baš kao i u svom prirodnom okruženju. Za bezopasne vrste prepreke i ne postoje. Posetioci mogu sasvim slobodno da im priđu i da ih pomiluju ili hrane.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Jednom sam bio u Viktoriji i video sam veoma veliku kuću. Rekli su mi da je to banka i da beli ljudi tu stavljaju svoj novac na čuvanje i da vremenom imaju korist. Mi Indijanci nemamo takve banke, ali kada imamo mnogo novca ili pokrivača, mi ih dajemo drugim Indijancima, i vremenom im to donosi korist i naša srca se osećaju dobro. Naš način davanja je naša banka.

Poglavica Makuina

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |