Zavirite u svet Inka - Machu Picchu

26 Nov 2013
Autor Voxxx
2561 pregleda

„Na odlasku, pokušavaš da sastaviš svoj lični narativ, objašnjenje, način da opišeš gde si bio, šta si video i šta ti se dogodilo. Na kraju, samo si srećan što si bio tamo, širom otvorenih očiju, i živeo dovoljno dugo da sve to vidiš”, rekao je Entoni Bordejn nakon posete Machu Picchu.

Zavirite u svet Inka - Machu Picchu

Sveti grad Inka, Machu Picchu (srp. Maču Pikču), nalazi se na najvišem delu istočnih Anda, na planinskom vencu Urubamba. Izgrađen je početkom XV veka, ali je svet za njega saznao mnogo kasnije, kada ga je 24. jula 1911. godine ponovo otkrio američki istraživač Hajram Bingam, prateći puteve osvajača Simona Bolivara kroz Južnu Ameriku.

Kako nije bio grad u današnjem smislu, jer ne postoje tragovi uprave, trgovine ili vojnog utvrđenja, smatra se da je bio carski posed ili religijsko utočište, a možda i tajni religijski grad. Smešten je na prelepoj lokaciji, pored reke, usred bujne vegetacije andskih prašuma.

Zidine od orijaških kamenih blokova kriju savršeno uređeno naselje, podeljeno na duge četvrti povezane popločanim putevima. Tvrđave, hramovi i ostale zgrade okružene su terasama koje su kao i sam grad bile dobro snabdevene vodom putem kanala za navodnjavanje. Imperija Inka se nalazi na nadmorskoj visini od 2430 metara i predstavlja jednu od najlepših urbanih kreacija drevnih naroda. Jedno je od 7 svetskih čuda.

Vodimo vas na panoramsko razgledanje ovog zaista jedinstvenog lokaliteta. Za potpuni doživljaj uključite pregled preko celog ekrana (Fullscreen On).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru