Zašto su muškarci fascinirani ženskim grudima?

30 Sep 2012
Autor nyxter
1761 pregleda

Ovo pitanje, koje već stoljećima traži odgovore, postalo je tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Autori vjeruju da se tajna skriva u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe. Učinci tog hormona opstaju i u kasnijim razdobljima života – smatraju autori.

Zašto su muškarci fascinirani ženskim grudima?

Jedan od njih, Larry Young, napisao je članak za Huffington Post u kojem tumači zašto je, po biološkim kriterijima, muška opsesija grudima “prilično čudna”. “Ljudska vrsta jedina među sisavcima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti” - komentira Larry Young. I žene su jedinstvene među sisavcima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu. Mi smo također jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimuliraju grudi partnerice kao dio seksualnog čina - i žene u tome uživaju. Istraživanje kaže da 82% žena voli kada im muškarci stimuliraju bradavice, a više od 60% tražit će tu vrstu dodira. Uspjeh Playboy-a i drugih muških magazina mnogi objašnjavaju baš činjenicom da muškarce neodoljivo privlače ženske grudi. I ta je privlačnosturođena, ne naučena. Momci ne uče u parku ili na ulici da su grudi nešto što bi ih trebalo zanimati. To je biološki uvjetovano i duboko usađeno u naš mozak. Štoviše, rezultati pokazuju da kad god se nađemo pred grudima, ili čak predmetima koji su s njima povezani (poput grudnjaka), češće donosimo loše odluke.

Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine doticati i stimulirati majčine grudi. Ti poticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim potiče mišiće u grudima žene da istisnu mlijeko. No, on ima i druge učinke – on uzrokuje majčinu usredotočenost na bebu, zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svijetu. Također, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ga ona želi ponoviti. To stvara neraskidive veze koje traju cijeli život. I zato, kada partner stimulira ženine grudi, on proizvodi istu seriju kemijskih reakcija kao i dojenje. Autori stoga zaključuju da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je “nesvjesni evolutivni poriv” koji pomaže da se stvori osjećaj ljubavi i privrženosti.

Možda je muška opsesija grudima zaista urođena, ali tu je i mnogo drugih čimbenika koji samo pospješuju taj utisak. Navedimo neke od njih:

Grudi ih smiruju U stvarnom svijetu punom grozote i razočarenja, grudi su tako mekane i ugodne. Zbog povezanosti s dojenjem, muškarce grudi podsjećaju na divne dane djetinjstva kad ih je mama štitila.

Grudi su simbol plodnosti Bez obzira na veličinu, grudi definiraju ženstvenost. Grudi simboliziraju zrelost i plodnost žene.

To je stvar prirodne selekcije Prema Charlesu Darwinu i njegovoj teoriji evolucije, podsvjesno biramo partnere koji izgledaju zdravo i koji su sposobni za reprodukciju. Jedno je njegovo istraživanje pokazalo da muškarce privlače grudi, pogotovo one veće, zato što smatraju da je takva žena sposobna za sudjelovanje u produženju vrste. Iako reprodukcija više nije prioritet, protiv tog prirodnog instinkta muškarci se ne mogu boriti.

Vizualno ih stimuliraju Nedavno sam pročitao jedan zanimljiv status na facebook-u. Citiram: "Muškarci se zaljubljuju u ono što vide, a žene u ono što čuju. Zato se žene šminkaju, a muškarci lažu." Ima nešto u tome. Dok žene može stimulirati i odlomak iz nekog romantičnog romana, muškarce stimulira ono što vide. A grudi su nešto što ih posebno “pali” i opsesivno privlači njihovu pažnju.

Pritisak društva Jedan od razloga zašto su muškarci opsjednuti grudima je društvo. Prošećite malo gradom, izađite u klubove i bit će vam jasno o čemu pričamo. Žene nose dekoltiranu odjeću, bez grudnjaka, ističu svoj seksipil naglašavajući grudi. Obratite pažnju na reklame, oglase u novinama, modnu industriju... grudi su postale marketinški materijal!

Grudi imaju onu posebnu privlačnost tabua Erotična privlačnost grudi bazira se na tome što bi grudi zapravo trebale biti sakrivene od pogleda. Najveći izazov leži u onome što ne možemo imati i zato su grudi najslađe zabranjeno voće.

Vodeći se starom narodnom “slika vrijedi više od tisuću riječi”, pokušat ću gore navedeno slikovito objasniti.

Dakle, sa slike se jasno vidi da muškarci, za razliku od žena, nisu previše zahtjevni. Bitna nam je samo jedna stvar – lijepe i velike ženske grudi. Čak nam i to zamjeraju…

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
tri_praseta, 01 Oct 2012

ne znam i ja sam se pit`o oduwek...missim da je u pitanju neko prokletstwo, nas mushkaratza :(

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru