Velika senica - mala, krvoločna ptica

31 Dec 2014
14566 pregleda

Na prvi pogled lepe i nežne grudvice perja, velike senice danas nazivaju i „zombi senicama“ zbog njihove sklonosti ka surovom ubijanju slabijih ptica sa samo jednim ciljem, da im pojedu mozak.

Velika senica - mala, krvoločna ptica

Ptice ne doživljavamo kao zla i opasna stvorenja. Iako naučnici smatraju da vode poreklo od vatrenih dinosaurusa poput tiranosaurusa i velociraptora, sitna građa i privlačno perje nas sprečava da ih u svojim umovima povezujemo sa ovim bićima. Često je jedini strah koji imamo - da ih ne uplašimo i ne oteramo.

Velika senica (Parus major) je, čini se, sačuvala neka od svojstava svojih predaka. Najčešće se nalazi u Aziji i severnom delu Afrike, a hrani se uglavnom insektima i semenjem. Neobično oštar i jak kljun im omogućava da bez muke probiju tvrde ljuske lešnika i žira. Imaju tehniku kljucanja sličnu kao detlić, uporno udaraju na isto mesto dok ne probiju ljusku ili bilo koju opnu na koju su se nameračile. Neretko, njihov naizgled bezazlen kljun postaje moćno oružje kojim dolaze do svog mračnog poroka.

Naučna istraživanja, od kojih ona koja je zabeležio ornitolog Hauard Saunders datiraju još iz 1899. godine se slažu u jednom:

„Velika senica će napasti manje, slabije ptice i razbiti im lobanju svojim moćnim kljunom da bi došla do njihovog mozga. Na isti način ona će sebi servirati i slepog miša.“

Izveštaji sa posmatranja ptica sprovedenog 1958. godine čuvaju svedočenje o stradanju zlatoglavog kraljića:

„Velika senica je primećena kako leti noseći mrtvog zlatoglavog kraljića kome su oči ispijene. Lobanja mu je smrskana.“

U potrazi za plenom, velika senica često napada gnezda gde uništava cele porodice sitnijih ptica zatečenih sa mladuncima, kada su nespremne da pobegnu. Ornitolozi znaju da prepoznaju žrtve velike senice. Kada u gnezdima zebe ili crnoglave muharice pronađu ptice sa slupanom lobanjom, znaju da ih je posetila „zombi ptica“, leteći predator koji nije veći od 15cm.

izvor: Scientific American

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru