U sivu ekonomiju zbog pranja novca

26 Jul 2012
Autor Kewa
142 pregleda

Knjigovođa godišnje treba da pročita hiljade strana stručne literature. Ne samo da pročita - mora da primeni to što je pročitao. I to bez greške. Mora desetine sati da provede na savetovanjima da bi uspešno sprovodio izvršenje zakona koji se svakodnevno menjaju.... Ok...to mu je posao...

U sivu ekonomiju zbog pranja novca

Posao mu je da radi bez greške, jer jedna greška u njihovom poslu može jako puno da košta. Bukvalno. Veličina novčanih kazni ide do nebesa. Ali...da li mu je posao da te svoje stranke, o kojima tako brižljivo vodi računa (i zbog njih i zbog sebe), špijunira, a onda dostavlja kojekakve dopise, obrasce ili izjave Upravi za spečavanje pranja novca? Pa dokle ide bezobrazluk, lakrdija i beskrupuloznost zakonodavaca?

Uprava za sprečavanje pranja novca, je finansijsko-obaveštajna služba Republike Srbije, koja je centralni organ u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Ceo sistem za sprečavanje pranja novca se sastoji od obveznika, nadležnih nadzornoh organa i naravno, represivnog dela sistema. Problem je, što izgleda, ovaj nadzorni deo sistema želi da nadje nekoga ko će raditi posao za njih, pa je Uprava pribegla jedinstvenom rešenju. Odlučili su da svoj posao prebace na sitnu boraniju. Na knjigovođe. Propisali su zakon da firme koje se bave knjigovodstvom moraju imati ovlašćena lica, dužna da sprovode Zakon o sprečavanju pranja novca. To podrazumeva dobijanje sertifikata koji izdaje Uprava. Naravno da polaganje kosta oko 100 evra, a da bi ste položili, preporučljivo je ići na obuku koju organizuje par konsultantskih organizacija i to naplaćuje oko 300 evra. Možete da probate da položite ispit i bez obuke, ali, nešto mi govori da će takvi pasti na ispitu, a onda sve ispočetka raditi za dva meseca, kada će ponovo izaći na ispit (uz ponovni trošak od 100 e).

Napominjem da Zakon nalaže da svaka agencija ili firma koja se bavi vodjenjem knjiga mora da ima dva radnika sa sertifikatom. Enormni troškovi za firme koje vode papire malim pravnim licima i preduzetnicima, koji jedva egzistiraju, pa bukvalno i nemaju šta da "peru". Apsurd je što knjigovođe koje su zaposlene u preduzeću bilo koje delatnosti, nemaju obavezu posedovanja tog istog famoznog sertifikata, koji i kada dobijete, ima "rok trajanja" od pet godina, a onda Jovo nanovo... Ljudi su iste struke... rade isti posao, ali... Ova država koja toliko priča o maloj privredi i apeluje na samozapošljavanje, bukvalno vas tera da zatvorite firmu koju ste otvorili, sa namerom da svoj posao radite stručno, kvalitetno i profesionalno, a onda počnete rad na crno. U Srbiji ima jako veliki broj preduzeća i preduzetnika koji se bave knjigovodstvom. Pomnoženo sa dva (po firmi) pa sa cenom... lepa suma da se malo puni budžet. Okrugli stolovi... dopisi Ministarstvu... zahtevi... Uprava je ostala gluva na sve. Bar da su ta slna udruženja koja su se oglasila udostojili nekim odgovorom... bilo kakvim... Ne! Oderite nas još malo... ostalo je još kože na leđima! Bruka i sramota… Sram ih bilo!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru