Tulou tvrđave u Fuđenu, drevni spomenici kolektivnog stanovanja

06 Mar 2016
Autor Mirjana
419 pregleda

Oko XII veka narod kineske provincije Fuđen je počeo da oseća pojačan strah za svoju bezbednost. Njihove kuće nisu više bile dovoljna zaštita od naoružanih bandi koje će u narednih nekoliko vekova pustošiti ovaj region.

Tulou tvrđave u Fuđenu, drevni spomenici kolektivnog stanovanja

Porodice su počele da udružuju svoja sredstva i grade utočišta koja su pružala veću sigurnost i vekovima čuvala imovinu i živote stanovnika planinske oblasti jugoistočne obale Kine. Ideja o izgradnji zatvorenih utvrđenja nije bila novina, ali je napredak u tehnologiji i graditeljskim veštinama omogućio stvaranje ovih jedinstvenih mikro zajednica obezbeđenih debelim zidinama. Građene su u kružnom, ili ređe pravougaonom obliku, a njihova visina je dostizala i pet spratova.

Imućniji su ih gradili od kamenih blokova, a skromnije zajednice od nabijene zemlje kombinovane sa drvetom, bambusom i drugim materijalima koji su ojačavali spoljašnje zidove čiji je prečnik dostizao i do 2 metra. Njihovu stabilnost nije mogla da naruši ni topovska paljba, ni zemljotresi koji su oduvek bili česta nepogoda u ovom regionu. Tokom leta su bili odlična zaštita od vrućine, a zimi su od hladnoće štitili bolje nego najbolji savremeni izolacioni materijali. Do danas je sačuvano dosta tvrđava površine od preko 10000 m2, u koje je bilo moguće smestiti 80 porodica, ali u njihovo zlatno vreme nisu bile retke ni tvrđave sa površinom od preko 40000 m2.

Sistem gradnje je bio zasnovan na principu jednakosti, svaka prostorija u delu koji je predstavljao konak za porodice je bila iste veličine, napravljena od istih materijala, i sa identičnom veličinom i položajem prozora.

Pored porodičnih konaka, tulou tvrđave su imale skladišta za namirnice, staje, hramove, oružarnice, bunare za vodu i jednostavne kanalizacione sisteme. Postojao je samo jedan ulaz. Ni sa jedne druge strane se nije moglo probiti u dvorište tuloa, jer na nižim spratovima kule nije bilo prozora na spoljašnjem delu. U tvrđavi je sve bilo podređeno bezbednosti. Zajednice su bile dobro opremljene osnovnom infrastrukturom za preživljavanje i zalihama hrane, tako da su mogle da izdrže dugotrajnu opsadu i potpuno se zatvore tokom napada. Uprava i organizacija nad tulou tvrđavom bila je poverena vođama malih klanova, obično starijim članovima najbrojnijih porodica. Ukoliko bi neki klan previše ojačao, izdvajao i se gradio svoj novi tulou.

Njihova primena nije bila samo u pasivnoj odbrani. Na najvišim spratovima su bile skrivene karaule zaštićene gvozdenim pločama iz kojih su izbacivane strele, a u kasnijem periodu su korišćene i za paljbu iz vatrenog oružja. Sistem tulou zaštite se pokazao tako efikasan da ga je usvojilo čak 46 gradova. Oni su 2008. godine od strane UNESCO-a proglašeni za Svetsko istorijsko nasleđe. Iako su često nazivani i Haka Tulou (po Haka narodu), njihov naziv je nedavno standardizovan u Fuđen Tulo, jer ih je u istoimenoj provinciji pored Haka koristio i Min Nan narod.

Iako su se mnogi stanovnici tuloa do danas odselili u moderne stanove, ili u veće gradove u potrazi za poslom, zadržali su pravo vlasništva nad svojim drevnim domovima. Redovno se vraćaju tokom sezone praznika i za porodična okupljanja. Poštujući svoje obaveze prema zajednici čuvaju ovo arhitektonsko blago za buduća pokoljenja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru