Vasko da Gama, čovek koji je zabiberio Evropu

08 Jul 2016
Autor Tea
2880 pregleda

Na današnjij dan 8. jula 1497, na zahtev portugalskog kralja Manuela I mladi pomorac i vojskovođa, a kako se uspostavilo nešto kasnije i odličan diplomata, Vasko da Gama, isplovio je iz Lisabona „putem začina”, sa jasnim zadatkom da tokom ove ekspedicije pronađe put kojim će se ubuduće morem stizati do Indije.

Vasko da Gama, čovek koji je zabiberio Evropu

U XV veku Indija je bila zemlja bogata začinima koji su bili veoma traženi u Evropi. Monopol nad ovom trgovinom je čvrsto držala Venecija čiji su trgovci, prevaljujući ogroman put kopnom dopremali tovare do istočnog Sredozemlja i Arapi čiji su tovari prevoženi brodovima do arapskih luka, a potom prevoženi dalje.

Posebno veliku vrednosti je imao biber za koga se, zbog njegove sposobnosti da druge namirnice čini trajnijim, verovalo da je lekovit. Kako je na brodovima tokom dugih putovanja gotovo trulo meso začinjeno biberom, zbog njegovog antimikrobičkog sastava, bivalo jestivo, Portugal je kao najveći pomorski rival Španije sve napore ulagao u pronalazak direktnog pomorskog puta između Evrope i Indije čime bi ovo i druga blaga koje poseduje Indija zaobišlo Sredozemlje i zapljusnulo obale Portugalije.

U potragu za prolazom između Atlanskog okeana i istočnih mora kretale su mnoge ekspedicije, sve dok 1467. godine Portugalac Bartolomeo Dijaš nije uspeo da stigne do najistaknutije tačke koju je zbog jakih struja i olujnih bura nazvao Olujni rt, a kako je ovo putovanje ulivalo nadu da je plovidba oko Afrike moguća i kako je verovao da upravo to može biti pomorski put do Indije, tadašnji portugalski kralj Žoan II je ovu tačku Afričkog kontinenta preimenovao u Rt dobre nade.

Tokom priprema za jedno od najznačajnijih pomorskih poduhvata u istoriji glavni savetnik Vaska da Game je bio upravo Dijaš, koji je brojnim korisnim informacijama umnogome pomogao i ovo putovanje.

Tog 8. jula u Rastelu kod Lisabona dok je na palubi admiralskog broda Sao Gabrijel stajao Vasko da Gama, a čiji je kapetan bio sada već iskusni Pedro D'Alenker koji je sa Dijašom već prošao Rt dobre nade, isplovila je ekspedicija od 3 karavele i jednog pomoćnog broda koja se smatra jednom od istorijski najznačajnijih, jer je prva koja je uspela da oplovi Afriku i morem stigne do Indije, najznačajnije trgovinske destinacije tog doba.

Bilo je ovo dugo putovanje, praćeno brojnim olujama i vremenskim nepogodama, teškim bolestima koje su ozbiljno narušavala zdravlje mornara i najzad padom morala posade koja je, kada su ušli u novu kalendarsku godinu, a od Indije nije bilo ni traga, krenula u pobunu koja je na promoćuran način, bacanjem mapa i kompasa u more, zaustavljena. Naravno da Vasko da Gama napamet znao sve maršute, pa je ekspedicija nastavivši plovidbu po dobro osmišljenom planu konačno u martu 1498. godine stigla u Mozambik na istočnoj obali Afrike, gde je kada je vojskovođa saznao da ova luka održava trgovinu sa Arapima, kao i da se četiri arapske lađe prepune začina, zlata i drugih dragocenosti nalaze u njoj, shvatio da su blizu cilja.

Nakon sjajne diplomatske aktivnosti sa vladarom Mozambika i vrsnog vojskovođenja sa Arapima, Vasko da Gama se otisnuo od obale Afrike i za manje od mesec dana ugledao Indiju, zemlju začina, čime je ostvaren dugogodišnji cilj Portugalaca. Usidrili su se 20. maja u luku Kalikut, gde je poboden kamen koji je ostao da i danas svedoči o ovom velikom uspehu.

Vasko da Gama je još dva puta plovio do Indije, čime je definitivno ustanovljen Morski put za Indiju (Carreira da India).

Engleska kompanija za pronalaženje potonulih brodova „Blue water” je 1998. u blizini Omana otkrila olupinu za koju se veruje da je Esmeralda, davno izgubljena korveta koja je bila sastavni deo flote kojom je da Gama isplovio drugi put 1502. godine. Vađenje olupine je trajalo do 2013. godine, a kako je u njoj pronađeno na hiljade vrednih predmeta, uključujući i portugalske zlatne novčiće, srebrni novčić koji je specijalno iskovan za trgovinu sa Indijom, i brodsko zvono koje je najstarije ikad pronađeno, a na kome se nalazi slovo M i broj 498, istraživači veruju da označava godinu kada je prvi put osvojen Morski put do Indije, te da pripada brodu koji je činio ovu flotu.

Ja se ne bojim tame. Pravu smrt predstavlja život u kojem se ne živi!

Vasko da Gama

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 10 Jul 2016

U to vreme, pre više od 500 godina, takvi poduhvati su bili istorijski!!! Čini mi se da ni najmaštovitiji scenario ne bi mogao da nam dočara sve one epizode koje su se dešavale na ovakvim putovanjima!?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru