Telefon za robijaše

22 Apr 2016
1272 pregleda

Sa težinom od samo 18 gr, kućištem od plastike na koje ne reaguju detektori metala i veličinom manjom od upaljača, Long CZ je pored titule najmanjeg telefona na svetu dobio i neslavni nadimak - „zatvorski telefon”.

Telefon za robijaše

I pored strogih kontrola čak i u najčuvanijim zatvorima širom sveta završi veliki broj zabranjenih predmeta. Neke od njih uspeju da unesu posetioci, dok se većina pribavlja preko veza sa čuvarima ili preko interne berze koja postoji u svakom zatvoru. Jedan od najneverovatnijih, a dokumentovanih načina doturanja nedozvoljenih predmeta, bio je lukom i strelom kroz prozor zatvorske ćelije. Mnogo češće predmeti se prebacuju preko zatvorskih zidina na dogovorene lokacije, odakle ih zatvorenici uzimaju tokom rada ili rekreacije.

Za ljude odsečene od svojih porodica i prijatelja, kao i one koji imaju potrebu da i iz zatvora kontrolišu poslovanje svojih kriminalnih grupa, telefon je najvažnija zatvorska potrepština. Njegova cena, ukoliko se kupuje od drugih zatvorenika, dostiže astronomske cifre čak i za najosnovnije modele. Ova kupovina nosi mnogo rizika. Ukoliko ga čuvari pronađu tokom kontrola, ulaganje propada. Pored problema skrivanja, u zatvorskim uslovima je izazov i punjenje telefona koje se obično izvodi preko modifikovanih kablova električnih aparata za brijanje koji su u velikom broju zatvora na svetu dozvoljeni.

Kako je skrivanje telefona u zidovima ćelija sistem sa kojim su čuvari odavno upoznati, a i dosta nebezbedno ako se uzme u obzir okruženje negadljivo na krađe, dimenzije Long CZ-a su prosto idealne za čuvanje telefona na sigurnijim lokacijama poput unutrašnjosti đona od patike ili šavova na odeći. Problem punjenja donekle otklanja baterija, koja zbog skromnih performansi aparata traje celu večnost, pa ga je dovoljno puniti jednom nedeljno.

Kineska kompanija koja proizvodi malog „robijaša” ima pune ruke posla. Uz skromnu cenu od samo 20$ Long CZ je našao svoje nezasito tržište kod onih koji ne traže ni moćne performanse ni privlačan dizajn, već samo način da prevaziđu ograničenja koja su im nametnuli lični životni promašaji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru