Stop petardama!

31 Dec 2015
Autor Tea
785 pregleda

Novogodišnja euforija i praznično raspoloženje po pravilu sa sobom donosi i upotrebu raznolikog pirotehničkog asortimana koji usled nesavesnog i neispravnog rukovanja često proizvodi ozbiljne posledice. Zbog ovakve „novogodišnje radosti” pojedinaca, većina građana praznike provede neprekidno se štrecajući i bez ikakve želje da Novu godinu sačekaju na nekom od gradskih trgova.

Stop petardama!

Tokom proslave novogodišnjih praznika, samo zbog petardi svake godine strada na desetine ljudi, od kojih čak polovina biva ozbiljno povređena. Usled izbegavanja različitih praskavih sredstava koja lete pored glava ljudi u publici, na našim trgovima je skoro nemoguće uživati u hepeningu koji se događa na bini. Snabdeveni raznim vrstama pirotehnike, pojedincima očigledno jedino praznično zadovoljstvo pričinjava da bacajući petarde među prolaznike i one koji žele da na ulici dočekaju Novu godinu, uporopaste svaki užitak.

Usled ovako bahatog ponašanja manjine podjednako stradaju i deca i odrasli koji neretko završavaju u Urgentnom centru sa povredama ruku, lica ili jakim opekotinama.

Ovakvo novogodišnje ludilo predstavlja ozbiljnu traumu i za životinje, koje izbezumljene od buke eksplozivnih sredstava često ne žele da promole njušku na ulicu. Veliki stepen buke može ne samo da ošteti njihov osetljiv sluh ili da ih ozbiljno fizički povredi, već i da izazove takav psihički stres koji može da prouzrokuje srčani udar od koga godišnje strada oko 5.000 kućnih ljubimaca.

Mnoge države su zabranile ovakav oblik neprikladnog ponašanja i propisale kazne za one koji ne poštuju ovu zabranu u visini do čak 500 evra. Prema našem važećem Zakonu o javnom redu i miru, osoba koja neovlašćenim paljenjem raketa i drugog zapaljivog ili eksplozivnog materijala remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana, može biti kažnjena novčano do 1.000 dinara ili zatvorom do 60 dana.

Naša redakcija se pridružuje apelu Ne bacaj petarde! Postoji mnogo, daleko lepših načina da se provedu novogodišnji praznici.

SREĆNA VAM NOVA GODINA!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru