Seksualni odgoj djeteta

07 Nov 2012
Autor V.B.
648 pregleda

Kao roditelj zasigurno ste se puno puta našli u veoma nezgodnim situacijama, počevši od onih kada vam dijete postavi pitanje na koje ni sami ne znate odgovor pa do onih : „Kako sam se rodio/la ?” Veoma je važno znati pravilno odreagirati u tim trenucima i ne pokazivati djetetu nelagodu već sasvim otvoreno odgovarati na postavljena pitanja. Ovisno o vašoj reakciji na seksualno ponašanje djeteta i njegovu radoznalost može dovesti do toga da se dijete osjeća dobro, zdravo i normalno ili pak krivo, posramljeno i zločesto.

Seksualni odgoj djeteta

Roditelji su prvi i najvažniji učitelji svoga djeteta.

Dijete u toku svoga odrastanja prolazi kroz mnoge faze, kako u fizičkom, emocionalnom i intelektualnom tako i u seksualnom smislu.

Prvi znakovi seksualnosti kod djece javljaju se već od samog rođenja. Grljenje, ljubljenje, maženje, škakljanje ….sve su to elementi koji predstavljaju osnov za razvoj zrelijih oblika intimnosti i ljubavi.

Vjerovali ili ne masturbacija se javlja između 1. i 3. godine života popraćena osjećajem ponosa i potrebom za pokazivanjem.

Između 2. i 4. godine razvija se svjesnost kojem spolu dijete pripada.

U razdoblju između 4. i 5. g. započinju igre imitacije, odnosno djeca se u toj dobi najčešće igraju „mame i tate“ ili „doktora“ čime njihova seksualnost postaje društvena.

U 6. g. života dijete postaje sramežljivije i svjesnije društvenih ograničenja te ima pojačanu potrebu za privatnošću.

Predalodescentna dob nastupa u djetetovoj 7. godini a završava u 13. Tijekom nje djeca se češće samozadovoljavaju, a do informacija dolaze uglavnom preko razgovora s vršnjacima. Djevojčice su u ovoj dobi sramežljivije od dječaka.

Adolescencijom nazivamo dob od 13. do 19. godine u kojoj dolazi do pojačanog lučenja hormona zbog kojeg raste seksualni interes. Dječaci imaju učestalije erekcije a javlja se i prva ejakulacija koja često preplaši jer ne znaju što se događa s njihovim tijelom i odakle sad odjednom „ ta ljepljiva masa neobičnog mirisa“. Mnogi od njih se čak srame roditeljima reći da im se dešava nešto neobično.

U istoj toj dobi i djevojčice prolaze kroz transformaciju. Javljaju se prve menstruacije.

Sve su to znakovi koji vode ka spolnoj zrelosti, onoj fizičkoj. No koliko je dijete psihički spolno zrelo ili nezrelo ovisi uglavnom o vama kao roditeljima i ulozi koju ste odigrali u njegovom spolnom odrastanju.

Ako ste s djetetom uspjeli uspostaviti odnos koji ne uključuje nelagodu, otvorenim razgovorima potkrijepljenim znanstvenim činjenicama ( koje se možda kose s vašim moralnim ili religijskim uvjerenjima ) onda ste zasigurno djetetu postavili veoma čvrste temelje iz kojih izrasta u samosvjesno i zdravo biće.

Otvoren razgovor o seksualnosti, ljubavi i intimnim vezama može vašem djetetu omogućiti:

- spremnije prihvaćanje vrijednosti svoje obitelji

- bolji razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina

- pomoć u savladavanju vlastitih osjećaja i suočavanju s pritiskom vršnjaka

- preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke i ponašanje

(http://www.udrugaroditeljakpk.hr/kutak-za-roditelje/savjeti-za-roditelje/99-kako-s-djecom-razgovarati-o-seksualnosti-ljubavi-i-vezama)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru