Odron na klizištu rudnika imao je snagu zemljotresa

10 Oct 2016
Autor Mirjana
444 pregleda

Najveću veštačku iskopinu na svetu, rudnik bakra u Juti, potresao je 10. aprila 2013. godine snažan udar gigantskih komada stena mase 65-70 miliona kubnih metara koje su se obrušile brzinom od 170 km/h. Seizmološki uređaji su registrovali potres jačine 2,5 po Rihteru, što ga je učinilo najvećim ne-vulkanskim klizištem u modernoj istoriji.

Odron na klizištu rudnika imao je snagu zemljotresa

Eksploatacija bakra u kanjonu Bingam je počela 1906. godine, a ovaj rudnik danas pokriva 25% potrošnje bakra u SAD-u. Više od jednog veka rudarskih aktivnosti stvorilo je masivni krater dubok 970 metara i širok 4 kilometra. Njegova veličina je toliko impozantna da je 1966. godine, mnogo pre katastrofalnog odrona, stavljen na listu Nacionalnih istorijskih obeležja.

Kako je veličina kopa rasla, inženjeri su počeli da dovode u pitanje stabilnost na obroncima jame. Instalirana je najmodernija tehnologija nadzornih senzora poput automatizovanih geodetskih mreža, centralnih ekstenometara i radarske interferometrije. Zahvaljujući ovim sistemima praćenja, kao i seizmološkoj mreži kojom upravlja seizmografska stanica Univerziteta u Juti, ovaj proces odrona je jedan od najbolje dokumentovanih u istoriji.

Početkom 2013. godine, operateri su zapazili znake povećane nestabilnosti na severoistočnom zidu rudnika. U zoru pre odrona registrovano je snažno pomeranje tla pa je cela oblast evakuisana. Prvi odron se desio sedam sati kasnije, a drugi sat vremena nakon njega. Svaki odron je trajao oko 90 sekundi, a palo je toliko stena da je njima moguće popločati skoro 4 km2. Klizište je izazvalo šesnaest naknadnih manjih zemljotresa, što je samo po sebi poseban fenomen - obično zemljotresi izazivaju nastanak klizišta, a ne obrnuto.

Iako je značajan gubitak opreme bio neizbežan, zahvaljujući sistemu ranog upozoravanja nije bilo ljudskih žrtava. Slike rudnika u kanjonu Bingam do danas obilaze svet, noseći svedočanstvo koliko je priroda odlučna da zaleči rane koje joj napravi ljudska ruka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru