Odlazak u legendu

14 Aug 2012
Autor Bojana
248 pregleda

Pre nego što je "Seks i grad" obeležio jednu epohu i živote mnoštva žena širom planete, pojavila se knjiga "Seks i singl devojka". A pre nego što smo se upoznali sa Keri Bredšo, svetom je vladala filozofija Helen Gurli Braun. Istina, Keri, duhovita i moderna kolumnistkinja iz serije "Seks i grad" je fiktivni lik čije je "postojanje" ipak promenilo mnoge živote.

Odlazak u legendu

Ali, isti je slučaj sa Braunovom, dugogodišnjom urednicom magazina "Cosmpolitan" (i autorkom knjige "Seks i singl devojka") koja je umrla u ponedeljak uveče u 90. godini. Njena filozofija i ideje koje je sprovodila u delo, toliko su značajni da su postali deo pop-kulture ali, što je mnogo važnije, i američke istorije.

Autorka knjige koja je prodata u milionskom tiražu nije uticala samo na život savremene žene. Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg nazvao ju je "ženom koja je preoblikovala medije i kulturu jedne nacije. Ona je bila uzor milionima žena, kojima se bez ustezanja obraćala u svojim kolumnama".

Mnogi je smatraju ženskim pandanom Hjuu Hefneru koji je njen rad okarakterisao kao "nezavisan i važan za promenu uloge žene u društvu". Zanimljivo je da su Helen i Hju dugogodišnji prijatelji, iako je on svojevremeno bio skeptičan prema njenoj ideji da napravi magazin koji bi bio ženska verzija čuvenog "Plejboja".

Braunova je izjavila da joj je glavni cilj bio da ubedi čitateljke da u životu mogu postići sve što požele - imati novac, biti uspešne, biti priznate, udati se za dasu iz snova, biti autoritet i zadržati dostojanstvo. Kada je 1997. godine predavala dužnost glavnog i odgovornog urednika časopisa koji je postao nezaobilazan detalj u torbi svake žene, Helen je izjavila da je ponosna jer je stvorila izuzetan brend, dodajući da bi volela da je pamte po tome što je stvorila nešto što je pomoglo ljudima. "Moji čitaoci, to sam oduvek osećala, su ljudi koji imaju sopstvenu, jedinstvenu, viziju puta do uspeha".

Dopadala vam se koncepcija magazina ili ne, slagali se sa njenim stavovima ili ne, jedno je sasvim sigurno: Helen Gurli Braun je u potpunosti ostvarila svoje planove i ciljeve i, bez svake sumnje, promenila na bolje živote žena širom sveta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru