Obaveštajne službe (V) - ISI

15 Jan 2013
Autor D.L.
1298 pregleda

Vera, Disciplina, Jedinstvo i Istina, 4 učenja Islama su osnova svih delatnosti i ponašanja pripadnika Direkcije za među-agencijsku razmenu podataka (poznatije kao Inter-Service Intelligence, ili jednostavno ISI ) glavne obaveštajne agencije Islamske Republike Pakistan i najjače obaveštajne službe islamskog sveta.

Obaveštajne službe (V) - ISI

Nakon sticanja nezavisnosti Pakistana, 1947. god. formirane su dve obaveštajne službe u toj zemlji, Obaveštajni Biro (Intelligence Bureau – IB) i Vojna Obaveštajna (Military Intelligence - MI). Međutim, tokom Indo-Pakistanskog rata, pokazalo se da te dve službe svojim međusobnim rivalitetom i nesaradnjom ne zadovoljavaju potrebe, te se 1948. god. formira Directorate for Inter-Service Inteligence, prvenstveno za kooperativni rad između IB i MI, i u njemu su bili ravnomerno zastupljena i vojna lica i civili. Međutim, tokom vremena, od kooperativnog tela, ISI je postala i veća i moćnija od službi kojima je trebala pomagati. Nakon dolaska načelnika armije, generala Zia-ul-Haka (Zia-ul-Haq) na vlast u Pakistanu 1977.god, kao glavni administrator vanrednog stanja, izvršio je reformu obaveštajnih službi. ISI trpi korenite promene kako u strukturi tako i u organizaciji, i postaje operativno odgovorna za održavanje nacionalne bezbednosti i pružanje obaveštajnih procena vladi Pakistana.

Postala je poznata tokom XX veka pružanjem pomoći Afganistanskim mudžahedinima za vreme okupacije od strane SSSR-a (uz pomoć američke CIA), a zatim i pružanjem strateške i obaveštajne pomoći Talibanima protiv Severne Alijanse u građanskom ratu u Afganistanu. ISI je postepeno formirala svoje aktivnosti u službi Islama i boraca za Islam, a lista njenih aktivnosti je mnogo duža i interesantnija od samo ta dva rata.

  • 1982.-1997.god, zbog pružanja pomoći talibanima protiv Sovjetske okupacije, bila je vrlo bliska sa Osama bin Ladenom, i veruje se da je bila sa njim u kontaktu do same njegove likvidacije.
  • 1993.god. ISI je bio umešan u snabdevanje oružjem muslimanskih snaga u ratu na prostoru bivše SFRJ.
  • 1994.-1997.god. 5000 agenata se borilo na strani Talibana u građanskom ratu u Afganistanu.
  • 1993.god. Indija optužuje ISI da stoji iza terorističkih napada u Mumbaju, a do 2008.god. svoje optužbe je proširila i na delovanje ISI u Kašmiru, na strani separatističkih militantnih grupa.

Tačan broj zaposlenih nikada nije objavljen, ali se procenjuje da ima oko 10.000 oficira i članova osoblja, što ne uključuje doušnike i spoljne saradnike i kooperativce. Prema nekim izvorima, i mišljenjima pojedinih stručnjaka na polju obaveštajnih službi, ISI je postala država u državi, sa svojom sopstvenom spoljnom politikom koja se često razlikuje od zvanične politike Pakistana. U prilog tome govori i neuspeli pokušaj pakistanske vlade da progura zakon kojim bi ISI imao više odgovornosti vladi i skupštini. Zakon je propao jer nije dobio saglasnost specijalnog komiteta vladajuće partije.

Kako stvari stoje, niko ne zna dalji pravac razvoja i delovanja ISI, ali mnogi strahuju da će borba protiv terorizma i islamskih fundamentalističkih grupa biti sve teža, jer ISI otvoreno podržava svaku borbu Islama protiv njegovih protivnika. Al-Qaeda je i dalje uživa podršku ove agencije, uprkos tome što Pakistan zvanično osuđuje terorizam kao način rešavanja međusobnih neslaganja.

http://www.isi.org.pk/

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru