Obaveštajne službe (IV) - Mossad

07 Jan 2013
Autor D.L.
2524 pregleda

Najefikasnija mašina za ubijanje na svetu, kako ga zovu neki, najbolji platiša za svaku informaciju po mišljenju drugih, ili agencija sa najseksepilnijim ženskim tajnim agentima po iskustvu trećih, Mosad već 63 godine operiše širom sveta kao jedna od najčuvenijih i najefikasnijih tajnih službi.

Obaveštajne službe (IV) - Mossad

Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (hebr. המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים – Institut za obaveštajne i specijalne zadatke), skraćeno Mosad, formiran je 13. decembra 1949. godine na preporuku Reuvena Šilahoa (Reuven Shiloah) tadašnjem premijeru Izraela Davidu Ben-Gurionu (David Ben-Gurion) kao centralno telo za koordinaciju i bolju saradnju tadašnjih obaveštajnih službi - Vojnog obaveštajnog odeljenja (МАМАN), Opšte bezbedonosne službe (GSS ili ''ŠAbak'') i "političkog odeljenja" ministarstva spoljnih poslova. Marta meseca 1951. godine dolazi do reorganizacije i potpada pod direktnu komandu i nadzor premijera Izraela. Primarna dužnost Mossad-a je obaveštajno prikupljanje informacija, tajne akcije (uključujući paravojne aktivnosti i atentate) i antiterorizam, sa fokusom na arapske zemlje i organizacije u celom svetu. Svi pripadnici Mossad-a su civili, i ne koriste činove, ali zbog specifičnosti vojne obaveze u Izraelu, gde je obavezno služenje vojnog roka, svi su bivši pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i većina su oficiri.

Kao jedna od najmalobrojnijih agencija Mossad se može pohvaliti velikim brojem akcija u kojima je učestvovao, možda manje samo od američke CIA. Njegovo ''dvorište'' je ceo svet i bukvalno nisu bili angažovani samo na teritoriji večitog snega i leda, ili možda i jesu ali za to se još uvek nije saznalo. Među Mossad-ove najveće uspehe spada lociranje i otmica naciste Adolfa Ajhmana (Adolf Otto Eichmann) u Argentini 1960. godine; pomoć prilikom imigracije Jevreja iz Etiopije u Izrael; likvidacija odgovornih za Minhenski masakr na Olimpijskim igrama 1972. godine; kidnapovanje Mordehaja Vanunua (Mordechai Vanunu) bivšeg izraelskog nuklearnog tehničara koji je britancima odao podatke o nuklearnom programu Izraela, u Italiji 1986. godine; dobavljanje vrhunski osetljivih podataka za irački nuklearni reaktor, koji je kasnije uništen u vazdušnom napadu izraelske avijacije 1981. godine.

Ipak, vrhunac svoje moći Mossad je pokazao 4. jula 1976. godine prilikom spašavanja talaca sa aerodroma Entebe (Entebbe) u Ugandi. Pripadnici Fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) i nemačke Revolucionarne Ćelije (Revolutionäre Zellen) su oteli avion Air France koji je iz Tel Aviva leteo za Atinu i odleteli u Entebe, blizu Kampale u Ugandi. Od 248 putnika u avionu, otmičari su zadržali 100 Jevreja, a ostatak pustili, preteći da će ubiti sve preostale taoce ako Izrael ne pusti na slobodu sve uhapšene pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Idi Amin, diktator Ugande, je čak dozvolio da se prvobitnoj grupi otmičara pridruži još jedna grupa Palestinaca, i objavio da ne želi nikakvu stranu intervenciju na teritoriji Ugande. Mossad je uporedo sa pokušajima političara da reše krizu, radio i na prikupljanju informacije neophodnih za vojno angažovanje, i 4. jula 1976. godine, 100 pripadnika Izraelskih Odbrambenih Snaga i Mossad-a su sleteli na aerodrom i u spektakularnoj akciji oslobodili sve taoce. Da bi se shvatilo kakav je to poduhvat, treba imati na umu da je Uganda udaljena preko 4000 km od Izraela i da je plan akcije odrađen za samo 7 dana. Konačan ishod akcije koja je trajala 90 minuta je oslobađanje 102 talaca, 5 pripadnika komandosa je ranjeno a komandant potpukovnik Jonatan Netanjahu (Yonatan "Yoni" Netanyahu) je poginuo, svi otmičari i 45 ugandskih vojnika je stradalo, a uništeno je i 30 borbenih aviona Ugande, tipa Mig-17 i Mig-21. Ova akcija, naknadno nazvana ''Operacija Jonatan'' u znak sećanja na stradalog komandanta, se našla u mnogim vojnim priručnicima i udžbenicima kao primer kako se može za kratko vreme organizovati i uspešno obaviti velika akcija spašavanja u neprijateljskom okruženju.

Mossad je danas uzor mnogim obaveštajnim službama u svetu, zbog stručnosti i posvećenosti svojih pripadnika, kao i organozovanosti i broja spektakularno uspešnih izvedenih akcija van teritorije Izraela, a svoj nekadašnji, originalni moto ''Betahbulot Ta'ase Lekha Milkhama'' (hebr: בתחבולות תעשה לך מלחמה, "Jer uz mudar savet ćeš voditi rat, a u mnoštvu savetnika je bezbednost" - Izreke XXIV, 6) zamenili su novim ''Be-ein Tahbulot Yipol Am; Uteshua Berov Yoetz''(hebr. באין תחבולות יפול עם, ותשועה ברוב יועץ, "Gde nema saveta, ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost" - Izreke XI, 14)

Izvori podataka:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru