Napredak i nerazumnost

25 Sep 2012
Autor Kewa
170 pregleda

Oko 6 miliona korisnika Facebooka su deca, koja nikako ne bi tamo trebala da se nalaze. Međutim, sistem za blokadu pristupa dece mlađe od 13 godina, na ovoj najpopularnijoj mreži, ne funkcioniše.

Napredak i nerazumnost

Akt o zaštiti privatnosti dece na ineternetu (COPPA) zahteva specijalan tretman dece do 13 godina starosti, od veb sajtova, ali, Facebook odbija da prizna kako njegovi brojni napori blokade pristupa deci, ne uspeva. Cilj spomenutog Zakona je sprečavanje zabadanja nosa u lične podatke maloletnika, kako privatno, tako i raznoraznih trgovaca. Na osnovu saopštenja Facebooka, koji ima 955 miliona korisnika, upotreba sajta je ograničena na one koji su stariji od 13 godina. Medjutim, i sami smo svedoci da to nije tako. Portparol Fredrik Volens je izjavio kako je Facebook "posvećen poboljšanju zaštite za sve mlade ljude na Internetu“. Posvećen? Senator Ricard Blumental, veliki zagovornik privatnosti, tvrdi da je opasnost od potencijalnih seksualnih predatora i izloženost reklamnim sadržajima razlog da se 12-godišnjacima i mlađima od njih onemogući pristup većini veb sajtova.

Međutim, da li Face želi da izgubi oko 3,5 odsto svog američkog tržista, koje čine deca? Deca su izložena ne samo seksualnim predatorima, već i gomili reklama za nezdravu hranu, koja se povlači iz TV programa za najmlađe. Jedan od proizvoda, recimo, ima 456 hiljada lajkova na Facebooku. Naravno da kompanija koja nudi proizvod (pahuljice), smatra da svi fanovi imaju preko 13 godina. Jedan od velikih problema je i što roditelji pomažu deci da otvore sebi nalog. Tako da je cifra od skoro 6 miliona dece stvarno zastrašujuća. Od toga je bar polovina mlađa od 10 godina. Prema studiji iz 2011. godine, sprovedenoj od strane Microsoft research-a, 55% roditelja zna da njihova 12-godišnja deca imaju otvoren nalog na mreži, a njih 76% im je i pomoglo da ga otvore. Na kraju krajeva, čemu onda sve zabrane i sistemi za blokadu, kada, na prvom mestu, roditeljska svest nije uradila šta treba?

Vaspitni metodi nekih roditelja su se promenili od kada su im deca aktivna na mreži Facebook. Denis Abot iz Ohaja je shvatila da će svoju trinaestogodisnju ćerku najbolje kazniti ukoliko joj zabrani pristup društvenoj mreži ceo mesec. Razlog za kaznu je ista ta društvena mreža gde je dete svašta objavljivalo na svom zidu. „Ako ne može sa mnom da razgovara s poštovanjem, onda ne može ni s drugima“, zaključila je gospođa Abot. Sem zabrane, majka je napravila sliku kćeri sa velikim krstom preko usta, a istu objavila na njenom zidu, uz tekst: „Ne umem da ćutim. Više nemam pristup Facebook-u ni telefonu. Molim vas, pitajte zbog čega. Moja mama kaže da moram da odgovorim svima koji me pitaju.“ Bez telefona i Facebooka? Mesec dana? A ima "već" 13 godina! Bezdušne li majke!

Doduše, to i nije toliko drastično u odnosu na izvesnog gospodina Džordana, koji je zapanjen izražavanjem svoje ćerke na društvenoj mreži, upucao laptop.

Da li je tradicionalni način vaspitanja i kažnjavanja bolji od javnog poniženja deteta, ostaje svakom roditelju pojedinačno da odluči. I bez obzira što većina korisnika Facebooka ima dovoljan broj godina za zrelo ponašanje, kada vidimo dvadesetogodišnjake koji objavljuju obnažene slike svojih bivših devojaka samo zbog povređenog ega, zar se ne zapitamo: gde se nalaze ta razumna ograničenja? Doba tehnološkog napretka je ujedno postalo i doba nerazumnosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Ana, 25 Sep 2012

Žalosno je što moderno društvo misli da će biti IN ako im je dete na "fejsu". Žalostan je i podatak da po anketama sprovedenim u dečijim vrtićima, roditelji svojoj deci posvećuju 15 minuta pažnje dnevno. (anketirali su samo one za koje misle da su brižni) Da li u tih 15 minuta spada pravljenje naloga ne fejsu usled nedostatka roditeljskog kreativnog druženja sa svojim detetom - nisu pitali! Mnogo bi im više značilo da im tata, ma kako to retro zvucalo, napravi zmaja, pa da se igraju zajedno, a mama umesto kazne napravi kolače :D

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru