Najlepši mostovi sveta (XX) - Pont Alexandre III

02 Jan 2014
Autor Mirjana
2077 pregleda

Lučni most Pont Alexandre III, koji preko reke Sene u Parizu spaja kvart Jelisejskih polja sa kvartom Ajfelovog tornja, predstavlja jedan od najelegantnijih i najekstravagantnijih mostova na svetu.

Najlepši mostovi sveta (XX) - Pont Alexandre III

Sagrađen je između 1896 i 1900, u čast francusko-ruskog saveza iz 1892. godine koji je prekinuo diplomatsku izolaciju Feancuske i Rusije i osnažio njihove odnose. Most, dug 107 a širok 40 metara, nazvan je po ruskom caru Aleksandru III čiji je sin Nikolaj II položio kamen temeljac u oktobru 1896. Inženjeri Résal i Alby su ga sagradili za samo dve godine, a zvanično je otvoren kao deo ceremonije Univerzalne izložbe 1900. godine. Čini ga samo jedan bogato zakrivljeni luk preko Sene, koji je spušen duboko u korito reke da ne bi zaklanjao pogled na Jelisejska polja.

Temelji su dekorisani sa dve bakarne skulpturne kompozicije, Nimfa Sena i Nimfa Neva, koje simbolično predstavljaju snagu Francuske i Rusije, dok je ograda mosta u donjem delu stubova bogato okićena skulpturama morskih duhova, riba i školjki. Na vrhovima stubova se nalaze četiri monumentalna svećnjaka ukrašena skulpturama Kupidona i morskih čudovišta. Kompletna struktura mosta je pokrivena skulptorskim radovima koji odaju počast nauci, umetnosti, ekonomiji i industriji i predstavlja spoj ruskog raskalašnog i kitnjastog umetničkog izraza i francuske elegancije.

Savremenici mosta su u vreme kada je otvoren kritikovali njegov izgled i činjenicu da je u izradi dekorativnih elemenata učestvovao veliki broj umetnika, govoreći da je sastavljen od „koliko skulptura, toliko umetnika“. Danas je most na listi svetskih istorijskih spomenika i ističe se kao primer umetničkog i arhitektonskog remek-dela gde uticaj brojnih umetnika koji su na njemu radili nije narušio osnovnu ideju i eleganciju građevine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru