Litla Dimun, ostrvo sa šeširom

21 Sep 2016
Autor Mirjana
930 pregleda

Na Farskim ostrvima, između Suduroja i Stora Dimuna, leži ostrvo strmih litica i površine manje od 1 km2. Usamljeno je i nepristupačno, a stalno je nastanjeno samo galebovima i stadima ovaca koja sa okolnih ostrva tu dovoze na ispašu. Na našu listu svetskih zanimljivosti stavlja ga jedna neobična meteorološka pojava.

Litla Dimun, ostrvo sa šeširom

Malo je dana u godini kada Litla Dimun nije prekriven lentikularnim oblacima, posebnim formacijama oblika sočiva, koje nazivaju „anđeoskim brodovima” ili „oblacima raja”. Nisu svakodnevna pojava, jer se ne formiraju u ravnicama, već samo iznad visokih usamljenih planina. Između ostalog, i zbog toga su u davnoj prošlosti bili izvor mnogih zabluda, zabeleženih čak i u Bibliji, jer se verovalo da su leteći tanjiri doleteli iz nepoznatih svetova.

Lentikularni oblaci (Altocumulus lenticularis) nastaju pod specifičnim uslovima, kada se vlažan vazduh kondenzuje na velikim visinama. Planine se ponašaju kao prirodne barijere koje teraju oblake da se kondenzuju brže nego obično, dok se penju na veće visine gde je temperatura prirodno niža. Posebno je zanimljivo da su lentikularni oblaci statični, ne kreću se već samo menjaju svoj oblik, što je za posmatrače nesvakidašnja senzacija. Pod specifičnim uslovima, oni mogu formirati i „talas oblaka” slažući neobične formacije jednu preko druge.

Čini se da uslovi koji vladaju na ostrvu Litla Dimun, najmanjem od 18 glavnih Farskih ostrva, predstavljaju idealnu kombinaciju visine barijere (planine Sletirnir visoke 414 metara), hladne skandinavske klime i brzine vetra, pa je ono što sporadično viđamo iznad drugih planina ovde svakodnevnica.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 16 Oct 2016

Poslednja, četvrta fotografija, posebno privlači moju pažnju: kao tip čoveka koji voli mir, posmatram je i zamišljam sebe kako živim na tom usamljenom mestu... Jedan mali amandman: u geografskoj nauci, uzvišenja do 500 metara nadmorske visine su brda a iznad 500 metara su planine! Zbog toga, uzvišenje Sletirnir nije planina! Primer: Avala je visoka 511 metara i zato je planina...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru