Lament nad EKV-om

18 Sep 2012
Autor Tea
10535 pregleda

Otišli su, da bi se negde drugde rodili.

Od 1981 – 1994. godine, u Beogradu je postojala rock-grupa Ekatarina Velika, bend koji je slavio život i ljubav.

“Kao da je bilo nekad i kao da je bilo tu pod velikim suncem”, petoro članova grupe umrlo je u periodu od 1992 – 2002. godine.

Lament nad EKV-om

Možda oni ne žale za svojim životom, ali su ostavili nas da žalimo za njima. Bend s najdubljom tematikom bola, ljubavi i nade je oko sebe nosio uragan emocija i energije. Najuspešniju i najuticajniju grupu na prostoru bivše Jugoslavije činila je genijalnost tekstopisca, vokala i gitariste Milana Mladenovića, senzibilnost Margite Stefanović – Magi, žene pod čijim prstima su klavijature unosile mističan muzički element, snaga Bojana Pečara, čija je bas gitara davala potrebnu dubinu u muzici i veliki broj bubnjara koji su svaki na svoj način dali pečat ovoj neverovatnoj grupi, među kojima su bili i Ivica Vdović – Vd i Dušan Dejanović.

“U prošlim danima osvojili su ponos, u prošlim danima izgubili su sve”.

Na samo svoj, avangardan način, ovi ljudi su do krajnosti poštovali svoj integritet ni jednog trenutka ne odstupajući od onoga što predstavlja njihov koncept. Naša scena je i tada funkcionisala po principu - ili ćeš žrtvovati svoju različitost i ličnu komponentnost ili svoj komercijalni uspeh. EKV je pokazala da može i jedno i drugo kroz samo njima svojstven post-pank, alternativni rok i art rok. Svaka pesma je imala svoj svet. Zvuk je pucao na koncertima a aranžmani su dizali atmosferu do tačke ključanja.

“Prijatelj i ja sedimo na klupi, gledamo zvezde, slušamo vesti što su upravo stigle. Kažu da imamo još samo par godina za nas.”

Ivica Vdović, (1961 – 1992) poznatiji kao VD, bubnjar više uspešnih rok bendova. Smatraju ga pokretačem "Novog talasa" u Srbiji i Jugoslaviji. Njegov prvi bend u kom je svirao zajedno sa Milanom Mladenovićem bio je Limunovo drvo. Nešto kasnije, njih dvojica osnivaju grupu Šarlo Akrobata a potom i Katarinu II koja prerasta u EKV. Grupu napušta 1985. godine, kada je ustanovljeno da je HIV pozitivan.

“Vd je celom gradu rekao da je zaražen. Ovo je jedan mali i ružan grad – okrenuo mu je ledja.” - Sonja Savić.

Bojan Pečar (1960 – 1998) basista, srce EKV, čuven po svojoj originalnosti. Muzičko obrazovanje je stekao na violini, violi i kontrabasu, a potom trajno zavoleo bas gitaru. Njegova autentičnost u muzici se svodila na dvozvuke i trozvuke kroz melodijsku bas liniju. Grupu napušta 1990. godine zbog ljubavi sa kojom odlazi da živi u London gde se bavi slikarstvom. Tamo i umire mlad, od srčanog udara.

Milan Mladenović (1958 – 1994) frontmen ovog čuvenog benda, gitarista i vokal koji je svojom bojom i tonalitetom bio jedinstven, kantautor koji se svojim pesmama borio protiv ustaljenih pojava, šarmer koga većina žena i dalje smatra za prototip savršenog muškarca. Zajedno sa grupama "Električni orgazam" i "Idoli", doneo je takozvani "Novi talas", na beogradsku ali i jugoslovensku muzičku scenu. Slavni gitarista je preminuo od raka pankreasa koji ga je slomio za nešto više od tri meseca.

Margita Stefanović – Magi (1959 – 2002) srce EKV, virtuoz na klavijaturama. Srednju muzičku školu je završila zajedno sa Ivom Pogorelićem. Kao apsolutni sluhista a uz njega i najtalentovanija u klasi, ona dobija ponudu za nastavak školovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi, na koji zbog protivljenja roditelja ne odlazi. Uspešno završava arhitekturu u Beogradu. Pre dolaska u grupu, svirala je na Kolarčevom narodnom univerzitetu sa Beogradskom filharmonijom. Poslednje dane svog života je provela u Centru za smeštaj beskućnika. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja droge.

“Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda”.

Od slike jednog andjela, devojke za koju kažu da je ceo grad bio zaljubljen u nju, preko neobuzdanog talenta za kojim se svako okreće u snu koji sanja, uspeha koji takva osoba postiže na svakom mestu, do potpune destrukcije i kraja koji ni jedan ljudski život ne zaslužuje.

EKV je, kroz frustrirajući ali nadahnujući svet roken rola, ocrtavala u kakvom stanju duše se nalazio mlad čovek 80.tih godina na našem prostoru. Nažalost, to su činili igrajući ruski rulet sa gramima praha, nadajući se da metak neće opaliti. Čudo u smislu koegzistiranja 2 potpuno nespojive stvari: autodestrukciju i neverovatnu životnost sa pozitivnom porukom koja je iz njih zračila a koja se može svesti na samo jednu reč - ljubav.

“Ovaj krug sam smislio, ovaj krug sam stvorio.

Ovaj krug sam razbio u vetar rasuo.”

Magi je sahranjena 21.septembra, na dan Milanovog rodjenja.

Dušan Dejanović, preminuo je od posledica AIDS-a, 16. Novembra 2000. u Beogradu.

Sonja Savić je preminula 23. septembra na dan Vdove smrti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

6 komentara

 
mikolas, 19 Sep 2012

Da...

Odgovori
 
mikolas, 20 Sep 2012

Jedno prošlo, urbano intenzivno, kreativno ali veoma grešno vreme. Kreativno po mnogim zaista kvalitetnim delima avangardne umetnosti i grešno po mnogim prerano umrlim mladim talentovanim ljudima. Čitava generacija slikara, muzičara, umetnika... u grobu. Onaj umetnik ili naučnik, jer se umetnost i nauka u krajnjoj tački spajaju, kome je jasno da taj dar koji poseduje dolazi od jedne više sile koja nije on sam ili deo njega, one sile koja ga je uvela u ovaj svet i dala mu život, a zatim i talenat, onaj koji shvati da je ta sila Bog Otac, Svedržitelj, Tvorac svega vidljivog i nevidljivog, vrhovni Umetnik, samo će taj čovek imati prave koristi od svog talenta i, oplemenivši ga tim saznanjem, umnožiti ga i dovesti do punog procvata, a samim tim i celo čovečanstvo steći dobrobit od takvog stvaraoca i njegovog dela.

Odgovori
 
Ana, 20 Sep 2012

Sve dok postoje u našem sećanju, a kroz svoja dela postojaće večno, oni su živi i hvala im na tome.

Odgovori
 
Nedeljko, 21 Sep 2012

Trag koji su ostavili na mnoge generacije, što svojom muzikom, što uticajem na druge rock grupe, nikada neće izbledeti. Drago mi je što sam odrastao u njihovom vremenu. [VIDEO 4uY7yLEVtIU]

Odgovori
 
Dejan, 12 Feb 2013

Njihove tekstove pesama treba staviti u BUKVAR,kako bi danasnja deca znala najvazniju stvar u ovom ludom i prljavom vremenu a to je LJUBAV!!!!!

Odgovori
 
renea cobain, 04 May 2019

Nedostaju mi svi preminuli clanovi ekv benda svakim dijelom moga srca i moje duse ne postoji nista sto mi moze ublaziti bol tugu i patnju za njima kada su me zauvijek napustili tuga za njima je pregolema i proganjace me i unistavace moj zivot zauvijek nitko mi ih ne moze zamijenìti niti ja zelim da netko drugi dosje na njihovo mjesto zato sto su oni neponovljivi i jedinstveni i nitko im na svijetu nije ravan renea love ekv forever and ever r.i.p.milane mladenovicu r.i.p. margita stefanovic nasa prekrasna megi r.i. p.bojane pecar r.i.p. ivice vdovic nas vd r.i.p.dusane dejanovic pocivajte u vjecnom miru i spokoju neka vas andjeli cuvaju zauvijek ekv renea

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru