Kubanska vakcina metastazu raka pluća pretvara u hroničnu bolest

15 Mar 2013
Autor Tea
2027 pregleda

Kuba kao država koja je svojim egzotičnim predelima i hedonizmom oduvek mamila turiste, u poslednje vreme je dospela u centar svetske pažnje i zbog neverovatnih naučnih dostignuća u oblasti medicine.

Kubanska vakcina metastazu raka pluća pretvara u hroničnu bolest

Kuba je ostrvska zemlja koju okružuju Atlantski okean, Meksički zaliv, Jukatanski kanal i Karipsko more. Osim prirodnih lepota, čuvena je po cigarama, rumu i muzici koja je proizvod afričkih, španskih i latinoameričkih ritmova. Ova zemlja velikog siromaštva ali i izraženog hedonizma, oduvek je očaravala turiste.

U poslednje vreme, zbog medicinskih otkrića njihovih naučnika i uspešnosti lečenja njihovih lekara, sve više je u njoj prisutan i zdravstveni turizam.

Trenutno je u centru svetske pažnje vakcina “cimavaks EGF” koju su otkrili pre 25 godina. Kubanski naučnici tvrde na osnovu istraživanja koja su vršena na preko 3.000 obolelih pacijenata, da ovo „medicinsko čudo“ pretvara smrtonosni rak pluća u hroničnu bolest. Vakcina je bazirana na proteinu koji se nalazi u organizmu pacijenata "kada se karcinom nekontrolisano širi", a deluje tako što stvara antitela koja sprečavaju dalju metastazu.

Kubanski stručnjak, imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju i jedan od članova tima koji je patentirao vakcinu, Havali Kamilo Rodrigez, je tokom predavanja, koje je 14. marta održao zaposlenima u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije rekao:"Postoje pacijenti koji su odreagovali na terapiju vakcinom "cimavaks EFG" i oni koji nisu odreagovali uopšte. To zavisi od mnogo faktora, a pre svega od biologije tumora"

Dok svetski naučnici od Velike Britanije do Kine ovog trenutka testiraju “cimavaks EGF”, pacijenti se za nju bukvalno grabe ne birajući način da dođu do nje. U Srbiji je predata potrebna dokumentacija u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, kako bi se ova vakcina uvezla kod nas i pre registracije.

Po pokazateljima razvijenosti medicine u jednoj zemlji: dužina životnog veka, smrtnost odojčadi i broju lekara u odnosu na broj stanovnika, Kuba je u samom svetskom vrhu. Po prevenciji, kojoj svaka zemlja teži, dostigla je vrhunac, a sve to u sistemu u kome svi imaju pravo na besplatno lečenje.

Kuba ima jednog lekara na 170 pacijenata, što je jedan od najviših proseka u svetu. Jedan lekar u Srbiji leči čak 5.000 pacijenata.

Kuba za zdravstvo godišnje po stanovniku potroši 400 dolara. SAD po stanovniku potroši oko 7.500 dolara.

Prosečan životni vek u SAD je 77,4 godine, na Kubi 77,7, a u Srbiji 73,7 godina.

Kubanski lekar u proseku prima tek oko 30 dolara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru