Koze koje prkose gravitaciji

09 Dec 2013
Autor Mirjana
1435 pregleda

Snimci sa nasipa u Nacionalnom parku Gran Paradiso u Italiji obišli su svet zbog neobičnih alpinistkinja koje na njemu provode dane bez nadzora i opreme. Ovu opasnu ekspediciju izvode divlje Alpske koze.

Koze koje prkose gravitaciji

Ove neobične alpinistkinje žive na okolnim stenovitim planinama i navikle su na strme i kamenite terene. Hod po nasipu koji je pod veoma oštrim uglom za njih nije igra, niti potreba za novim avanturama. One se penju radi specifične ispaše koju tamo nalaze. Kamenje i stene od kojih je nasip napravljen produkuju veliku količinu minerala i soli, koji za koze predstavljaju pravu poslasticu. Verući se uz nasip, one ližu kamen i traže bogate naslage soli u kamenim kockama i spojevima.

U ovom pohodu, ne mogu ih pokolebati ni visina ni radoznali pogledi posmatrača. Jedini neprijatelj im je sneg koji spere njihove „lizalice“, ali i uspon učini težim i opasnijim.

Video: Laura Antimiani

Foto: Paolo Seimandi

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru