Konačno bezbolne injekcije?

28 Oct 2014
494 pregleda

Po nekim procenama, 1 od 10 ljudi ima veoma izražen strah od igle, što često dovodi do toga da izbegavaju pravovremenu terapiju, ili doživljavaju ozbiljne psihičke traume kada su prinuđeni da prime injekciju ili vakcinu.

Konačno bezbolne injekcije?

Tripanofobija, intenzivan strah od svih medicinskih procedura u kojima se koriste igle, se ispoljava klasičnim znacima nelagode i uznemirenosti čiji intenzitet varira od osobe do osobe. Iako neki istraživači tvrde da je ova fobija nasledna u čak 80% slučajeva, ne mogu sa sigurnošću da kažu da li je u pitanju genetska predispozicija, ili jednostavno ponašanje naučeno od roditelja i rođaka. Iako druga verzija deluje bliža istini, ne treba zanemariti ni momenat evolucije i drevni nagon za preživljavanjem. Naši preci su imali realan strah od uboda opasnih insekata kao i od povreda oštrim predmetima koji su pre pojave savremene medicine često bili smrtonosni, pa treba dopustiti i mogućnost da je ovaj strah ipak zapisan u genima.

Na ovogodišnjem redovnom skupu Udruženja američkih anesteziloga, koji je upravo završen u Nju Orleansu, predstavljena je studija koja pokazuje koliko stručnjaci za medicinsku tehnologiju ozbiljno shvataju problem invazivnih uboda u medicinskim procedurama. Autor studije, dr Vilijam Mekej, objasnio je ukratko princip po kojem funkcioniše bezbolna injekcija:

„Naša rana istraživanja pokazuju da korišćenje sprave koja primenjuje pritisak i vibraciju pre samog uboda značajno smanjuje osećaj bola, jer blokira „kapije“ kroz koje signali bola putuju ka mozgu.“

„Kapije“ o kojima dr Mekej govori zasnivaju se na teoriji kontrole ulaza bola. Jednostavna teorija objašnjava da bol nastaje kada signali prođu put od mesta nastanka neprijatnog osećaja do mozga. Neurološke „kapije“ pri primeni ovog patenta postaju preokupirane drugim senzacijama (vibracijom i pritiskom) tako da kratak ubod uspeva da izbegne mehanizme naše neurološke odbrane.

Objašnjenje deluje logično i primenili smo ga nesvesno mnogo puta u svakodnevnom životu, instinktivno masirajući sveže udareno mesto radi smanjenja bola. Zanimljivo je da su istraživači zapazili da i usta komarca imaju brojne glatke i nazubljene vibrirajuće mehanizme koji mu omogućavaju da diskretno „izvadi krv“ žrtvi.

Iako sam prototip nije predstavljen, jer su istraživanja još uvek u toku, brojne kompanije su zainteresovane za ovaj patent koji se nameće kao dobro rešenje za sve pacijente preplašene od uboda igle.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru