OrganOx, mašina koja će spasiti hiljade života

23 Mar 2013
Autor Mirjana
167 pregleda

Naučni tim univerziteta Oxford prošle nedelje je predstavio uređaj koji ljudsku jetru može održati u funkcionalnom stanju puna 24h. Trenutno u svetu na transplantaciju čeka 30,000 ljudi, a OrganOx bi mogao da udvostruči broj transplantacija ovog vitalnog organa i spasi mnoge živote.

OrganOx, mašina koja će spasiti hiljade života

Do sada su organi za transplantaciju čuvani na ledu, i ovaj proces je davao lekarima maksimalno 10-14h do kritične tačke za transplantaciju. Tehnologija čuvanja na ledu iscrpljuje organ oduzimajući mu kiseonik, tako da se godišnje baci preko 2000 jetri koje su čekajući primaoca propale.

Mašina koju su usavršili inženjeri biomedicine, profesor Constantin Coussios i Peter Friend sa Oksford Centra za transplantaciju održava jetru živom na normalnoj telesnoj temperaturi sistemom perfuzije kojim je snabdeva kiseonikom i eritrocitima. Dok je priključena na aparat, jetra zadržava svoju normanu boju i proizvodi žuč baš kao da je unutar tela. Tim je radio na ovoj tehnologiji od 1994. godine.

Naučnici ističu da ovaj izum nije koristan samo u svrhu prezervacije, već da način na koji jetra funkcioniše u mašini daje dobar uvid u to koliko je kvalitetan materijal za transplantaciju, i kako će se ponašati u telu primaoca. OrganOx bi mogao da se nađe na tržištu 2014. godine.

izvor: NBC News

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru