Ko se krije, twitter ga otkrije!

24 Jul 2013
Autor Tea
204 pregleda

Indentitet Roberta Galbrejta nepoznatog autora romana o Kormoranu Strajku – „The Cuckoo’s Calling“ (Zov kukavice) je preko kanala bla – bla, twit – twit, na njenu žalost otkriven. Robert Galbrejt nije on već ona, Džoana Rouling.

Ko se krije, twitter ga otkrije!

Poslednjih godina se mnogo govori o privatnosti na Internetu i kako ograničiti pristup podacima koje tamo ostavljamo. Takođe se često upozorava i na to da o privatnosti treba voditi računa prilikom svakog korišćenja računara zbog toga što korisnici često nisu svesni koliko “izdajničkih” podataka memoriše njihov internet pretraživač ili lični računar koji, ako se nađu u pogrešnim rukama, mogu da nanesu ogromnu štetu.

Šta kada se tajna ne nalazi na ličnom kompjuteru, niste je objavili ni na jednoj mreži, samo ste je izgovorili u advokatskoj firmi koja vas zastupa? Da li smo zbog virtualne borbe čuvanja tajni, zaboravili nekako da se štitimo pri normalnoj ljudskoj komunikaciji?

Džoaninu izgovorenu tajnu u advokatskoj firmi “Rasels” je jedan od partnera u poverenju rekao prijateljici svoje supruge, koja je neobičnu vest odmah postavila na Twitter. Za ovu informaciju su se zainteresovali novinari “Sandej tajmsa” i otkrili da se iza indentiteta samouverenog Roberta Galbrejta krije čuvena autorka best selera “Hari Poter”.

Da li je sve ovo samo dobro osmišljen marketinši trik ili ne, tek dobro čuvana tajna je u samo par karaktera na Twitteru, istog trenutka postala “javna tajna”.

"Samo mali broj ljudi je znao moj pseudonim i bilo mi je neprijatno dok sam se danima pitala kako žena za koju nikada nisam čula je otkrila nešto što čak ni moji stari prijatelji nisu znali"

Džoana Rouling

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru