Ne znam da li me išta više podseti na detinjstvo od mirisa kiflica koje su tek izvađene iz rerne. Vrlo je jasno da ovo nije "specijalitet" koji bi trebalo konzumirati 24/7, ali lepo je udovoljiti sebi ovim jednostavnim delicijama koje svi vole. Recept je jednostavan i zaista ne zahteva nikakve posebne veštine. Bitno je samo da volite kiflice. :) Potrebno je: 4 jaja šolja jogurta pola šolje ulja do kilogram brašna prašak za pecivo so svež kvasac susam, lan, krupna so kockica maslaca sir
Priprema:1. Zamesiti testo od 2 jaja+jedno žumance, šolje jogurta, pola šolje ulja, praška za pecivo, soli i unapred pripremljenog kvasca (umućenog sa kašikom brašna, šećera i malo vode). Na kraju dodavati brašno. Količina brašna je proizvoljna, ali iz mog iskustva na ovu količinu namirnica nikada vam neće trebati više od kilograma brašna. Testo dobro izmesite. Mešenje je gotovo kada se testo odvaja od zidova posude i ne lepi se za vaše ruke. 2. Ostavite testo na toplom mestu da naraste. 3. Kada testo naraste, izvadite ga na ravnu površinu, premesite i podelite na 8 jednakih delova. Broj delova je proizvoljan, ja delim na 8 delova jer tada dobijam broj kiflica koje ispečem u dva pleha. 4. Svaki od tih osam delova razvucite oklagijom u pravilan krug i podelite na 8 trouglića. 5. Na svaki trouglić stavite kašičicu smese koju ste napravili od sira koji ste izmešali sa jednim celim jajetom i urolajte u kiflicu. 6. Kiflice poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ili premazali uljem i posuli brašnom. Svaku kiflicu premazati umućenim belancem, posuti semenkama (susam, lan) i staviti komadić maslaca. 7. Kiflice peći 20 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobiju zlatnožutu boju. Ukoliko volite hrskave kiflice posle pečenja poređajte ih na tanjir i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Ali, ako volite mekane kiflice posle pečenja odložite ih u platnenu vrećicu i držite ih zatvorene dok se ne ohlade. Prijatno!
solje, 03 Aug 2012
Mmm, kiflice. To je taj miris detinjstva.
Odgovori