Izum koji omogućava da gajite pčele kao kućne ljubimce

13 Oct 2015
8690 pregleda

Držanje košnice pčela u dnevnoj sobi nije ideja koja bi svakom pala na pamet, ali to je upravo suština izuma male firme Living Interiors (živi enterijeri). Za razliku od ribica u akvarijumu koje možete samo da posmatrate, ovi ljubimci će vam obezbediti i zanimljiv prizor i pravi domaći med.

Izum koji omogućava da gajite pčele kao kućne ljubimce

BEEcosystem je košnica oblika heksagona, dovoljno mala da se može prikačiti na bilo koji zid i dovoljno velika da se u njoj smesti produktivna zajednica pčela. Prednji zid košnice je providan, pa u svakom trenutku možete pratiti aktivnost pčela. Prozor obezbeđuju filteri svetla, koji omogućavaju da se u košnici održava prirodan nivo svetlosti bez obzira na veštačko osvetljenje prostorije koje bi moglo da poremeti ritam života pčela. Košnice su modularnog tipa, tako da se novi heksagoni po želji mogu dodavati naknadno.

Ključni deo BEEcosystem-a je transferna cev, koja se može instalirati na otvor na prozoru ili kroz zid, preko koje pčele napuštaju košnice i vraćaju se sa dragocenim tovarom polena. Kako su prozori „na podizanje” standard u SAD-u gde se ovaj proizvod prodaje, cev dolazi sa nastavkom kroz koji prolazi, što omogućava laku instalaciju bez bušenja ili oštećenja prozora. Održavanje košnica je jednostavno pošto se donji deo otvara za potrebe čišćenja, a gornji ukoliko želite da „dohranite” pčelinje društvo. U oba slučaja, središnji deo se zatvara, tako da ne dolazite u direktan kontakt sa pčelama.

Za razliku od klasičnih košnica koje dolaze prazne, BEEcosystem se isporučuje sa aktivnom kolonijom pčela, što je zgodno za amatere koji nemaju mnogo iskustva sa premeštanjem pčela, ili se plaše tog posla. Kako je ovo kućna varijanta košnice, med se ne izvlači komplikovanim sistemom centrifuga već vlasnik jednostavno odseče komad saća kad mu zatreba med i iscedi ga ručno. Ukoliko tokom tog procesa neka pčela završi u stanu, u košnicu je navođenjem vraća mala dron matica.

Iako je ovaj proizvod naišao na brojne kritike, prvenstveno zbog brige zaljubljenika u prirodan uzgoj pčela da je ovakvo držanje nehumano, tim koji stoji iza BEEcosystem-a tvrdi da njihov način života nije kompromitovan i da se pčele lako i rado prilagođavaju ovakvom uzgoju. Uopstalom, tvrde inovatori, pčele svakodnevno napuštaju košnicu i vraćaju se kroz cev. Ako se i desi da im uslovi ne odgovaraju, one će se jednostavno odseliti na neko prijatnije mesto.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Oct 2015

Kao ljubitelj Majke Prirode, pobegao sam iz rodnog velegrada u selo! Bavim se uzgojem japanskih prepelica i proizvodnjom njihovih, širom Planete veoma cenjenih LEKOVITIH jaja! I to na bazi zakona Prirode uz pomoć nauke! Takođe, uzgajam papagaje i ekološke lešnike! Koga više zanimaju moja skromna postignuća, može da poseti moj sajt: FARMA SREBRNA KOKA Dakle, kao pobornik ZAKONA PRIRODE, moram priznati da mi se ova ideja uzgajanja pčela veoma dopada! Za mene je ovo očigledan primer kako spojiti lepo i korisno a da pri tom nikako ne ugrozimo bića drugih vrsta i životnu sredinu... Uostalom, slažem se sa konstatacijom inovatora: Ako se i desi da pčelama ovi uslovi ne odgovaraju, one će se jednostavno odseliti na neko prijatnije mesto!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru