Izraelska čelična dama, Golda Meir

17 Mar 2017
Autor Tea
1188 pregleda

Uprkos dugogodišnjoj borbi za rodnu ravnopravnost koja teškim koracima korača ka izjednačavanju polova na svim nivoima, u globalnom političkom sastavu i dalje je prisutna nesrazmera između broja muškaraca i žena koje zauzamju značajne pozicije političke moći. Zbog čega je to i dalje tako najbolju definiciju je dala Golda Meir, jedna od prvih žena koja je u istoriji čovečanstva stekla titulu primijer: „Da bi bila uspešna, žena mora da bude mnogo bolja na svom poslu od muškaraca sa kojima radi”.

Izraelska čelična dama, Golda Meir

Da su neke žene kroz istoriju ipak imale odlučujuću ulogu u sudbini svoje zemlje, govori biografija Golde Meir, rođene Mabovitz, koja je nakon smrti muža Morisa Mayersona promenila prezime u hebrejsku verziju Meir, a danas se svrstava u red onih koji se smatraju osnivačima Izraela.

Golda Meir, rođena je 3. maja 1898. u gradu Kijevu tadašnje carske Rusije. Njena jevrejska porodica je 1906. emigrirala u SAD i priključila se cionističkom pokretu koji je vođen žudnjom za povratkom u Izrael činio sve da se Jevreji vrate na mesto gde se spaja hrišćanstvo, islam i judaizam.

Da bi se priključila kibucu Histadrutu, komuni koja je sa zajedničkim imanjem ali demokratskom strukturom i opredeljenjem predstavljala preteču današnje izraelske države, Golda Meir je 1921. emigrirala u Palestinu i postala aktivan borac za buduću državu svog, po svetu razjedinjenog naroda. Predana idejama cionizma, feminizma i socijalne pravednosti, aktivno je lobirala za izraelsko pitanje u Evropi i SAD-U.

Kada je 1948. konačno potpisana Dekleracija o ustanovljenju države Izrael, Meir ne samo da je bila među potpisnicima, već je postala i prva ambasadorka Izraela u SSSR-u, potom ministarka rada i socijalne pomoći, a kasnije sve do 1966. i ministarka spoljnih poslova.

Aludirajući na njenu odlučnost, autoritet, snagu volje, hrabrost i brzinu donošenja odluka, tadašnji premijer David Ben Gurioni joj je često sa divljenjem govorio u šali da je ona „najbolji muškarac u njegovoj vladi“.

Kako je ona to zaista i bila, nakon smrti Levija Ashkola, 17. marta 1969. imenovana je za premijera Izraela, čime je stekla status jedne od prvih žena u istoriji koje su dosegle ovu političku funkciju.

Nakon čuvenog izraelskog trijumfa u šestodnevnom ratu 1967. u novonastaloj državi je vladalo uverenje da je zbog ustanovljene vojne moći Izraela, političke razjedinosti aprapskog sveta i prirodne sigurnosne prepreke koju čine Suecki kanal, reka Jordan i Golanska visoravan, država sigurna od novog arapskog napada.

Kao razlog za gomilanje trupa u području Sueckog kanala Egipat je 1973. iskoristio unapred najavljenu godišnju vojnu vežbu, a vlada Izraela je uprkos brojnih indicija ostala na stavu da do novog rata neće doći, odnosno da će arapski vojni napad u startu biti uspešno odbijen.

Napad arapskih zemalja se ipak dogodio i to u kasnim poslepodnevnim časovima na najveći jevrejski praznik Jom Kipur, 6. oktobra 1973. čime je otpočeo Jomkipurski rat koji je zbog nesuglasica u kabinetu vlade pretio da dovede do nestanka Izraela. U tom periodu je zbog svoje nepopustljivosti u odnosu na palestinsko pitanje, Golda Meir stekla titulu „Čelične dame Izraela”.

Nakon okončanja rata poznatog još i kao Ramazanski ili Oktobarski, istražna komisija Izraela je utvrdila niz propusta u pripremanju i vođenju istog i optužila Goldu Meir da je nepripremljen narod gurnula u rat. Iako je njena vlada zbog ovakve odluke u aprilu 1947. podnela ostavku, ona je ostala upamćena kao prva žena političarka koja je obeležila 20. vek.

O svom životu, borbi za državu i narod kome je pripadala, „bakica Jevrejskog naroda”, kako su je još zvali je pred kraj života napisala knjigu Moj Izrael.

Preminula je 8. decembra 1978. u Jerusalimu.

Veruj u sebe. Stvori vrstu sebe sa kojom ćeš živeti srećno sa svojim životom.

Golda Meir.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Mar 2017

Kada je g.Golda Meir bila premijer, išao sam u VII i VIII razred osnovne škole. Tada, kao klinac, voleo sam dnevni list Politika i sa velikim interesovanjem čitao sve što je objavljivano o Izraelu...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru