Ko je zapravo Hogar Strašni?

22 Jul 2014
Autor Tea
6692 pregleda

Zbog toga što se ljuti na njih ako mu smetaju dok drema popodne, Dik Braunu su deca nadenula nadimak Hogar Strašni, koji od kada je personifikovan u mrzovoljnog, ali beskrajno simpatičnog Vikinga istoimenog stripa, do danas uveseljava ljude širom sveta.

Ko je zapravo Hogar Strašni?

Koliko je život jedne porodice sa svim zavrzlamama kroz koje svakodnevno prolazi vanvremenski, jasno oslikava strip Hogar Strašni, u kome je savremena porodica smeštena u ambijent srednjeg veka.

Glavni junak je osmišljen kao mrzovoljni, debeli Viking sa bradom i šlemom na glavi iz koje vire rogovi. Po zanimanju je ratnik, što za njega često predstavlja „veoma iscrpljujući posao“. Mada je na oko strašan, on je zapravo porodičan čovek koji u kući sluša svoju ženu Helgu, a često se na sebi svojstven način, povinuje i dečijim prohtevima. Iako je Hogar kao žderonja, pijanica i katastrofalan muž koji ne poznaje sopstvenu decu, okružen ženskim likovima koji su fizički i moralno jači, on likovno i narativno kroz suptilan humor koji odiše toplinom, čitaocima postaje beskrajno simpatičan. Ta personifikacija realnih ljudskih mana i slabosti prema onima koje volimo, je učinila da ovaj strip jednako dobro traje više od 40 godina.

Kako su u nastajanju istoimenog stripa učestvovali svi članovi Braunove porodice, bilo kao inspiracija za likove ili kao direktni saradnici na scenariju, Hogar Strašni je bio i ostao porodična manufaktura.

Od kada je nastao 4. februara 1973., ovaj strip je objavljen u skoro 2.000 dnevnih listova u preko 50 zemalja, a preveden je na 13 svetskih jezika. Pošto je više od 20 godina tempo bio takav da je zahtevao crtanje 5 kaiševa dnevno i 1 tabelu nedeljno, veoma brzo se u samo crtanje uključio i Braunov sin Kris, koji je nakon smrti oca 1988. nastavio porodični posao.

Preveden kao Hogar Okrutni, ovaj strip je kod nas štampan 18. aprila 1973. u sarajevskom časopisu „Strip art“, ali je kod naših čitaoca izazvao oduševljenje tek kada se 24. avgusta iste godine, našao u „Politikinom zabavniku“ u kojem i danas redovno izlazi.

Svet stripa prepunog zdravog humora je nešto što čitaoce nasmeje, ali se i brzo zaboravi. Da to ne bi bilo tako, povodom četiri decenije smeha koje nam Hogar Strašni pruža, beogradski izdavač „Beli put“ je nakon monografije „Hogar Strašni – Najbolje od mene“ i „Hogar Strašni – Helga ljubavi“, štampao i treći tom istorije ovog slavnog Vikinga, „Hogar strašni - Sva čuda sveta“, u kojima su tematski sabrane najbolje epizode komercijalno najuspešnijeg stripa svih vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru