Hej Sloveni, jošte živi… sećanje na Dan Republike

29 Nov 2015
Autor Mirjana
6636 pregleda

Sve velike ideologije su uprljane, to je tragična sudbina zdravih vizija koje završe u blatu. Danas se u mnogim, u krvi iskasapljenim delovima nekada moćne države SFRJ, sve što ima veze sa jugoslovenstvom spominje sa negativnim predznakom, uz malo podsmeha i mnogo nacionalističke opsednutosti.

Hej Sloveni, jošte živi… sećanje na Dan Republike

Jesu li generacije Jugoslovena u stanju idealizacije i lažnih projekcija slepo slavile ime i čast pogrešne države, ili su napravile strašnu grešku birajući pogrešne vođe za zemlju mira, pravde i blagostanja? Da li je pad iz skromnog ali stabilnog sveta socijalne sigurnosti na klizište liberalnog kapitalizma morao da se desi zbog neodrživosti postojećeg sistema, ili smo lakomo zagrizli podmukli mamac i slomili zube.

Nisu ih slomili svi, doduše. Neki su na vreme odglumili privrženost novim idealima i otkrili fantastične načine da pomognu narodu, pomažući prvenstveno sebi kroz teritorijalno usitnjavanje države do besmisla. Odronjeno kamenje su obilno trpali u svoje džepove. Njime su plaćani odabrani poslušnici, dok je narod završio sa peskom u očima i blatom na obrazu. Osiromašen, ponižen, ismejan, nakaradno podeljen narod, sa sramnim žigom genocidne mržnje na čelu.

Danas se širom bivših jugoslovenskih republika sa blagim prezirom gleda na one koji ne odustaju od obeležavanja nekad najvećeg praznika svih Jugoslovena, 29. novembra, dana kada je na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu 1943. godine osnovana nova država na federalnim osnovama. Oni koji danas slave nepostojeći praznik nepostojeće države, slave bez ideološkog odnosa prema njemu, kao sećanje na vreme kada je ljudsko dostojanstvo bilo nepovredivo pravo svakog građanina, radnika i seljaka, a obraz se čuvao bolje nego leđa. Tiho i nenametljivo, ovi ljudi, najčešće malobrojni preživeli ratnici antifašističke borbe i njihovi potomci, i danas tragaju za razlozima propasti Jugoslavije i naglog uzdizanje za njih sramnih i neshvatljivih vrednosti. Oni nikada neće biti spremni da ta pitanja relativizuju, jer su vođeni idejom bratstva i jedinstva stvarali svoju državu, znajući joj cenu - koštala je koliko i glave njihovih očeva, braće i sinova.

Novonastale države od Vardara pa do Triglava, vođene rukom tajkunskog kapitala i fluktuirajućih političkih interesa, oni ne prepoznaju kao svoje. Ni one njih. U novim državama, gde ne postoji ni diplomatsko ni ekonomsko DA i NE, već se ljigavo „videćemo” vuče za novim liderima kao sluzav trag sve dok ne progovori jezik ucene i korupcije, za idealiste nema mesta. Gde isključivo kapital ima pravo glasa, ponos mora da zaćuti. U tom poretku, idealisti su naivni dečaci. Nepotrebno ometanje procesa. Najlakše ih je ismejati.

Danas će svoj tihi bunt izraziti noseći pažljivo sačuvane zastave voljene države i uramljene fotografije maršala Tita, neprikosnovenog simbola Jugoslavije, koji je u centar Londona uplovio svojim Galebom dok su ga na pristaništu čekali najveći evropski moćnici, pristigli pešice. Ako su oni koji to vreme slave i živeli u laži, kako ih danas ubeđuju, živeli su dobro i dostojanstveno. To im daje pravo da danas, na Dan Republike, podižu zastave u čast Jugoslavije koja više ne postoji ni na jednoj mapi sveta, sem na onoj koja je utisnuta na ključnoj kosti njenih stvaralaca.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 01 Dec 2015

...Odronjeno kamenje su obilno trpali u svoje džepove...!!! Osiromašen, ponižen, ismejan, nakaradno podeljen narod, sa sramnim žigom genocidne mržnje na čelu! g.Mirjana, svaka Vam je na mestu! Ovakve reči su rezultat Vašeg velikog nadahnuća ali i emocija, koje delim s Vama!? Kao Kosmopolita, pacifista i anacionalni ateista, nikada neću prežaliti svoju Otadžbinu SFRJ koja je, za razliku od novonastalih tragičnih država, bila neuporedivo sretnija, lepša i širom sveta POŠTOVANA! Imam 57 godina životne škole i od rane mladosti me nisu doticale nikakve nacionalne, verske ili ideološke podele! Jer, pripadati, znači ZAVISITI!!! Od ove ili one nacije, vere, ideologije, lidera... Zavisiti, znači biti duhovno i materijalno siromašan! Osakaćen! Pre 35 godina u mojoj Otadžbini su počeli da se pojavljuju, gamižu, truju i smrde svi oni koji su doprineli da do raspada Otadžbine dođe! A narodi? U XIX veku, na ovim prostorima je živelo puno briljantnih satiričara koji su svojim britkim umom i oštrim perom ostavili pokolenjima pouku!? Međutim, malo je onih koji su nešto naučili! Roditi se, živeti i stvarati u kulturnoj sredini, predstavlja podstrek i nadahnuće! Ali živeti u neprosvećenom društvu, to se zove posrnuće, jad i čemer!

Odgovori
 
Jadranka, 27 Nov 2017

Predivan clanak. Potpisujem svaku njegovu rec. Tronuta sam.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru