Čega se pametan stidi, time se Emin Đinovci ponosi

02 Feb 2015
411 pregleda
Čega se pametan stidi, time se Emin Đinovci ponosi

U hladnim zimskim danima kada su misli Srba širom sveta uperene ka teškim uslovima u kojim žive njihova braća u južnoj srpskoj pokrajini, svet obilazi jedna neobična reportaža iz Kosovske Mitrovice.

Emin Đinovci, kosovski Albanac, sa ponosom se predstavlja kao reinkarnacija Adolfa Hitlera, naslavnog nacističkog diktatora. Magazin Oddity Central piše kako se Đinovci izdržava radeći kao turistička atrakcija, gde naplaćuje fotografisanje od 20 do 80. Pored toga, bavi se prodajom „Hitlerovih suvenira“ i turističku ponudu svog grada obogaćuje bedževima i privescima u obliku kukastog krsta ili sa likom nacističkog vođe. Oddity Central ističe da „on svoj angažman duguje idealnoj lokaciji gde živi, jer nigde u svetu veličanje naci-simbola ne bi prošlo nekažnjeno”.

Britanski Mirror navodi da kosovski mediji i lokalni preduzetnici podržavaju ovaj način izdržavanja, koji po njima izražava visoko razvijen preduzetnički duh.

International Business Times u svojoj reportaži navodi neke autentične izjave „Hitlera sa Kosova”, koga je svakodnevno moguće sresti na ulicama Kosovske Mitrovice sa knjigom Mein Kampf pod rukom. Svojih pet kćeri on oslovljava sa „Hitlerova deca”, a tvrdi da sa nacističkim vođom deli još jednu neraskidivu vezu. Kako piše IBT, a prenose brojni svetski mediji, Đinovci je izjavio: „Nalazim se u Hitlerovom liku jer se on borio protiv mojih neprijatelja. Neprijatelji mojih neprijatelja su moji prijatelji. Srbi su moji neprijatelji”.

Britanski Daily Mail analizira dalje izjavu „Ponosan sam na Hitlera jer sam se, baš kao i on, borio protiv Srba“ nalazeći analogiju sa Hitlerom u višegodišnjem angažovanju Đinovcija u OVK, albanskoj terorističkoj organizaciji koja se borila za nezavisnost Kosova. U aprilu 1941, podseća Daily Mail, Hitler je poslao svoje trupe da napadnu Jugoslaviju i Grčku. Stradanje tokom Drugog svetskog rata, koje su obeležila istrebljenja, progon i nasilno religijsko preobraćanje, u istoriji je zabeležano kao genocid nad Srbima, navodi se dalje u ovom tekstu.

Izraelski Times za razliku od ostalih svetskih medija, što je i razumljivo ako u vidu imamo tragična stradanja jevrejskog naroda od strane nacističkog režima, ne nalazi ni zrno zanimljivosti i bizarne duhovitosti u ovoj priči. Times piše da je uznemirujuće što je ovaj čovek ponosan na sličnost sa Hitlerom, spominje njegovu negativnu fascinaciju prema Srbima i naglašava da bi ovakvo ponašanje u Nemačkoj danas bilo zatvorski sankcionisano.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru