Bonsai

05 Aug 2012
Autor S*N*
4409 pregleda

Bonsai je tehnika uzgoja minijaturnog drveta u maloj posudi koja potiče iz Japana. Ova drvca mogu dosta dugo da opstaju, čak i preko 100 godina. Tako stara stabla predstavljaju prava umetnička dela i cena im je izuzetno visoka. Bonsai zahteva znanje, ljubav i vreme.

Bonsai

Bonsai nije samo obično drvo smešteno u malu saksiju već je to prava umetnost. Najkvalitetnije bonsai drvce je ono koje se nađe zakržljalo u planini i prirodi. Ono zbog nepovoljnih uslova gde je raslo, često koren uvučen u stenu ili nedovoljno svetlosti i vode, ostaje samo po sebi patuljasto i prilikom presađivanja u malu saksiju već podseća na bonsai. Prilikom sađenja drvca koren se skraćuje i ne pokriva se ceo zamljom već se ostavlja vani i time se pravi takozvani nabari - vidljivi deo korena. Suvišne grane se uklone i tako se održava stalnim orezivanjem. Vremenom kako drvo stari, lišće mu se smanjuje a patuljasto drvce dobija izgled pravog drveta u prirodi. Orezivanje i održavanje se obavlja posebnim alataom bez koga je nemoguće raditi. Jako je skup i u Srbiji ga je teško naći. Saksije u kojima se sadi su takođe specijalne i plitke.

Sve biljke koje imaju čvrsto stablo pravilnom negom i održavanjem mogu da postanu bonsai. Postoje biljke koje se lako adaptiraju na malu posudu i brzo im se smanjuje lišće te se one preporučuju bonsai početnicima. Najčešće su to: brest, bukva, fikus, javor, azaleja, bor, hrast, kesten. Orah se recimo ne preporučuje jer i u prirodi ima veliki list koji ovom tehnikom nije moguće smanjiti i od njega se ne pravi bonsai.

Za bonsai drvce možete primerak drveta kupiti i u rasadniku ili cvećari ali njemu mnogo više godina treba da postane bonsai. Nikako se ne preporučuje kupovima formiranog bonsaija u cvećari ili prodavnici. Debljinu stabla i izgled bonsaija su postigla veštačkim putem, kljukana raznoraznim hemikalijama te su kratkog trajanja. Uz maksimalnu negu traju nekoliko meseci i time možete samo da doživite razočarenje kad ih uz ogroman trud izgubite. Zato je najbolje započeti drvetom koje ste sami izvadili iz prirode.

Kako će izgledati drvo zavisi od bonsaiste. Obično se trude da podseća na pravo drvo u prirodi ali to nije pravilo. Pri formiranju oblika postoje razni stilovi za koje se sami odlučuju. Nekada i samo drvo, posebno ono koje je iskopano u prirodi, diktitira stil. Strogo uspravan oblik , kaskada, stenoviti oblik ( koren ide preko kamena u zemlju ), metlasti, slobodno uspravni su samo jedni od mogućih stilova. Oblik se formira orezivanjem i ožičavanjem grana. Spesijalnom žicom se uvezuju grane i usmeravaju tamo gde bonsaista želi, zavisno od stila koji je odabrao. Ovo je veoma važan i ozbiljan zadatak jer grane ne smeju da se oštete i da sadrže ožiljke od žica. Zavisno od vrste drveta i stila za određeno vreme žice se uklanjaju a grane ostaju u željenom položaju.

Za nekog je bonsai hobi a neko se time profesionalno bavi. U svakom slučaju pravilno uzgajano bonsai drvce je jako skupo i uvek izaziva divljenje okoline a vlasniku daje status umetnika.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Tagovi članka

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

7 komentara

 
Kalina, 05 Aug 2012

Odlican tekst, bas bi volela da imam jedno ovakvo drvce u sobi

Odgovori
 
SpaZz, 05 Aug 2012

Baš bi voljela imat jedno ovakvo drvce, ali mislim da sam isuviše lijena za tako predan trud oko njega.

Odgovori
 
Alen, 27 Jan 2013

Imam ovakakvo drvo i interesuje me da li cveta. http://www.hobibonsai.com/index.php?action=dlattach;topic=892.0;attach=7114;image

Odgovori
 
Mirjana, 27 Jan 2013

Drvce sa Vaše slike je patuljasti fikus bendžamin. Ova biljka ne cveta.

Odgovori
 
dejan, 08 Dec 2013

ja sam svuda trazio na internetu kako se odgaja ovo drvo,ali oni ga samo opisuju,danas sam ga kupio,ali ne znam kako se uzgaja,zna li neko? vrsta je sagerethia

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 08 Dec 2013

Najbolje je da za početak kontaktirate neki od stručnih centara za hortikulturu, tipa Garden Centar (http://www.gardencentar.rs ) Tel: 011/2322-322. Znam da oni vrše uslužno orezivanje i prodaju zemlje za prihranu retkih biljaka (orhideje, bonsai i sl). Pošto je stručno orezivanje kod ove vrste od velike važnosti za dalje formiranje stabla, pretpostavljam da je to najbolji put da dobijete kvalitetan savet.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru