Beli patuljak okom kamere

20 Aug 2016
Autor Tea
442 pregleda

Nakon saopštenja američkih naučnika 2005. o titanskoj eksploziji neutronske zvezde iz sazvežđa Sagitarijus, koja se nalazila u neposrednoj blizini centra naše galaksije, a koju je detektovao istraživački satelit „Swift”, ustanovljeno je da bi nivo zračenja koje je tom prilikom stiglo do nas moglo da ima katastrofalne posledice.

Beli patuljak okom kamere

Projekat „Svemirski teleskop Hublle” nastao 2013. je modernoj astronomiji doneo revoluciju promenivši u mnogome naučno viđenje svemira. Potvrđeno je da sve što je nastalo u svemiru ima svoj kraj, pa tako i Sunce koje će još mnogo godina obasjavati našu planetu na način koji svi poznajemo, a onda će i na njemu početi da se dešavaju promene, usled kojih će od crvenog džina postati crni patuljak.

Kako izgleda ceo proces eksplozije jedne male zvezde, pre, tokom i nakon njenog prelaska iz belog patuljka u crni, nakon mnogo pokušaja svetskih astronoma uspeo je da zabeleži Poljski tim naučnika. Uz pomoć teleskopa iz osmatračnice Las Campanas opservatorije u Čileu, sačinjen je neverovatan snimak u kome se vidi rađanje nove zvezde u binarnom sistemu, gde beli patuljak svojom gravitacijom usisava gasove druge zvezde sve dok se ona ne naduva i bljesne pre nego što se potpuno ugasi.

Eksplozija dovodi do raspršavanja zvezdine materije po neposrednoj okolini koja se u nekim slučajevima pod dejstvom gravitacionih sila može ponovo sakupiti u malu površinu gradeći na taj način neutronsku zvezdu, čija je osnovna karakteristika da se kao čigra veoma brzo rotira oko svoje ose.

Autor ove studije, Przemek Mroz i njegove kolege otkrili su da između eksplozija dolazi do totalnog mraka, kada beli patuljak prestaje da krade gas velikoj zvezdi.

Prema mišljenju astronoma, klasična nova nastaje onda kada beli patuljak počne da kruži na veoma maloj udaljenosti od druge aktivne zvezde čime postepeno odvlači gasove iz njene atmosfere koji se sakupljaju na površini sve dok ne dosegnu kritičnu masu koja prouzrokuje njenu eksploziju, dok beli patuljak preživljava i nastavlje svoj put.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Aug 2016

Da li će ikada ljudski mozak dokučiti tajne Svemira? Mislim da je odgovor negativan, uveren da je to na našu sreću...?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru