Alternativne religije (V) - Mormoni

11 Dec 2012
Autor D.L.
4488 pregleda

Ako su Amiši najekstremniji a Jehovini svedoci nauporniji u svojim verovanjima, onda su Mormoni ubedljivo najčudniji. Njihova verovanja kod nekih izazivaju podsmeh, kod drugih zgražavanje, a treći pozivaju na linč. Ma kakva reakcija okoline bila, oni su danas najveća verska grupacija na svetu sa oko 14 miliona sledbenika na celoj severnoj hemisferi, od SAD gde im je sedište u Solt Lejk Sitiju, preko Evrope pa sve do Rusije i Kine. Uprkos rasprostranjenom stereotipskom verovanju da su povezani bilo kako sa ostalim verskim zajednicama, Mormoni su nastali posebno od svih njih i veoma se razlikuju kako kulturno, tako i po običajima, i teologiji.

Alternativne religije (V) - Mormoni

Mormonizam se pojavio 1820. godine u državi Njujork nakon vizija Džozefa Smita (Joseph Smith Jr.) koji je tvrdio da su mu u snu došli Bog Otac i Isus Hrist, zgranuti dešavanjima u svetu za koje je kriva crkva i njeno izopštavanje Biblije, dodirnut Božjom rukom on odlučuje da pokrene novu, jedinu i pravu religiju, koja će biti ’’jedina prava crkva na zemlji’’. Pošto su mu anđeli ukazali da pored Jevanđela postoji još jedan zapis Svetog Pisma, pisan na zlatnim pločama, on se dao u potragu za njima i nakon 4 godina traganja pronašao je i objavio taj tekst 1830. godine u Mormonovoj Knjizi (Book of Mormon) koja je postala Biblija nove ’’jedine i prave crkve na zemlji’’. Smit se proglasio novim prorokom, ravnim onim prorocima iz Starog Zaveta i krenuo da okuplja sledbenike. Do svog ubistva koje je počinila besna gomila ’’drugih’’ hrišćana 1844.god. imao je oko 10 hiljada sledbenika, koji su ga nakon toga proglasili mučenikom.

Mormonova knjiga u sebi sadrži zaista neke bizarne tvrdnje koje su sa razlogom naljutile katoličku Crkvu. Na primer, Isus se posle vaskrsnuća pojavio u Americi da propoveda reč Božju tamnošnjim Jevrejima, koji su potomci onih Jevreja što su preplovili Atlantik 1000 godina pre Vikinga, a te iste Jevreje su u VI veku n.e. uništili američki indijanci; Bog je postao to što jeste svojim pravednim načinom života i velikom ustrajnošću, a pre toga je bio čovek, i svaki čovek može postati Bog ako živi pravedno i ne skreće sa pravog puta vernika; Krstiti se mogu i mrtvi, posthumno, jer ne postoji pakao u koji idu oni koji to nisu, već postoje 4 mesta gde se ide nakon smrti Nebesko kraljevstvo, Zemaljsko kraljevstvo, Telestijalno kraljevstvo i večna tama, a čovek sam bira gde će otići, verujući ili ne. Među posthumno krštene nalaze se i neke veoma slavne i poznate ličnosti kao što su Jovanka Orleanka, Josif Staljin, Džingis Kan, Aleksandar Veliki, pa čak i Buda.

Nakon smrti svog osnivača, Mormoni su iz Njujorka krenuli na veliko putovanje na čelu sa Brigamom Jangom (Brigham Young), sledbenikom Smita i njegovim prvim učenikom. Dolaskom u Jutu (Utah) osnivaju Crkvu Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, čiji su članovi najveći broj Mormona danas, sa sedištem u Solt Lejk Sitiju (Salt Lake City), koji je njihov religijski centar. Danas u tom gradu više od polovine stanovništva čine Mormoni, a u njemu se nalazi i najveći njihov hram, tzv. Vatikan Mormonizma. Na trgu tog hrama posetioci mogu da gledaju filmove i slušaju predavanja o Mormonima i njihovoj istoriji i teologiji, bazirani na Knjizi Mormona i učenjima njihovih proroka. I naravno, dok posetioci borave na trgu, obavezno će im prići par nasmejanih mladića koji će im ponuditi pregršt brošura i ponuditi da im podrobnije objasne sve nejasnoće, sa željom da vas upute na pravi put koji zagovara njihova ’’jedina i prava crkva na zemlji’’.

Izvor podataka i slika:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Victoria, 15 Apr 2018

Dzingis Kan, Staljin, Aleksandar Veliki... Da nije i Hitler. Iako su mi u nekim stvarima simpaticni mislim da su u velikoj zabludi. Kazu da se pridrzavaju Biblije a ona kaze da je proklet svako ko ista oduzme ili doda njenom tekstu.

Odgovori
 
Monica Bellucci, 19 Sep 2018

Oni vjeruju u naučnu fantastiku.Isus je bio u Americi, ma važi...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru