Da li će se radikalni fundamentalizam u budućnosti posmatrati kao oboljenje?

05 Nov 2013
Autor Mirjana
485 pregleda
Da li će se radikalni fundamentalizam u budućnosti posmatrati kao oboljenje?

Verski fundamentalizam se kao ideologija razlikuje od svih poznatih ideoloških tradicija, jer sve aspekte života smatra sekundarnim u odnosu na praktikovanje verske doktrine.

Postoje različiti stavovi o poreklu i nastanku radikalnog religijskog fanatizma, a njegov današnji procvat predstavlja poseban fenomen. Stručnjaci smatraju da je do te ekspanzije došlo uglavnom zbog nesposobnosti sekularizma (pokreta koji se zalaže za umanjenje uticaja religije na države i vlade) da odgovori na duhovna pitanja i nematerijalne zahteve čoveka.

Bezbednosna politika većine država u svojoj strategiji sadrži i odrednice za borbu protiv terorizma, koji u savremenom svetu najčešće vuče korene upravo iz radikalnog fundamentalizma. U poslednje vreme, veliku pažnju su izazvala istraživanja lekara iz eminentnih naučnih centara koji ovu pojavu posmatraju sa drugog aspekta.

Katleen Taylor, neurolog sa univerziteta Oxford, pokrenula je raspravu o ovoj osetljivoj temi svojim odgovorom na naizgled bezazleno pitanje o budućnosti lečenja neuropsihijatrijskih oboljenja. Svoj stav da bi u budućnosti ljude sa određenim, društveno nepoželjnim ubeđenjima, mogli tretirati kao psihijatrijske bolesnike obrazložila je za londonski Times:

„Nekoga ko je, na primer, upao u radikalno ponašanje izazvano pripadnošću religijskoj grupaciji mogli bismo posmatrati kao osobu koja taj izbor nije napravila svojevoljno, i samim tim ga lečiti kao nekog ko ima jednu vrstu mentalnog poremećaja. U mnogim situacijama ovo može biti veoma pozitivno, jer nema sumnje da određena uverenjau našem društvu nanose ogromnu štetu.“

Veliki broj svetski priznatih naučnika radi na proučavanju ovog fenomena. Bivši predsednik Royal škole Psihijatrije, dr Dinesh Bhugra, u svojim radovima dokazuje povezanost između nekih tipova psihoze i sklonosti ka usvajanju ekstremnih religijskih ubeđenja. Dr Katleen Taylor, koja je još 2006 godine objavila knjigu Ispiranje mozga: Nauka kontrole misli gde je razotkrila neke od perfidnih taktika koje koriste verski kultovi, ali i Al Kaida, kaže:

„Svi menjamo svoja ubeđenja, svi ubeđujemo druge da urade nešto što smatramo da je bitno, svi gledamo reklame, svi imamo neku vrstu verskog obrazovanja i iskustva. Ispiranje mozga (brainwashing) je ekstremni kraj toga. To je prinudna i silovita psihička tortura, koja metodama ubeđivanja navodi ljude na određeni koncept mišljenja koji nisu sami odabrali.“

Dr Taylor je istovremeno zagovornik i najveći kritičar novih medicinskih tendencija u borbi protiv radikalnog fanatizma. Ona ističe da manipulisanje mozgom nikada ne može biti neutralna alatka, niti se eventualno lečenje ljudi sa poremećajima mišljenja ove vrste može banalizovati i svesti na komercijalnu upotrebu. U svom tekstu za The Huffington Post iz 2012. godine kaže:

„Ova tema je veoma osetljiva, jer ono što je za jednog čoveka pozitivno mišljenje, za drugog ne mora da bude. Moramo biti veoma oprezni sa uvođenjem tehnika koje imaju moć da direktno manipulišu mozgom. Nadmoć uma pruža šanse za unapređenje ljudskog dostojanstva, ali sa sobom nosi i veliki rizik od zloupotrebe.“

izvor: Huffingtonpost i dr Katleen Taylor

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru