Vertikalne bašte Singapura

Na samo 20 kilometara od Singapura nikli su novi soliteri, poznati kao Sky Greens, visoki 109 metara. U njima stanuju rasadi bak choia i kineskog kupusa kao novi projekat urbano održivih zelenih farmi.

Ideja vertikalne poljoprivrede datira iz pedesetih godina prošlog veka, ali je vlasnik Sky Green-a uveo brojne novine po pitanju dizajna. Sporo-rotirajući ramovi oblika merdevina na kojima su smešteni rasadi prolaze kroz vodenu sredinu na svakih 8 sati. Voda koja kruži u sistemu se filtrira i ponovo koristi, kao i sav organski otpad koji se obrađuje i pretvara u humus. Ponosni vlasnik ističe da je produktivnost njegovog koncepta baštovanstva pet puta veća nego na klasičnim farmama. On svakog drugog dana supermarketima u Singapuru isporučuje tonu svežeg povrća.

Po rečima Jacka Nga, koji je osmislio ove salaše u soliterima, velika je prednost što se biljkama može precizno dozirati izloženost suncu u napajanje vodom. Ušteda energije je takođe značajna, jer kompletan pogon jednog panela troši struje koliko i jedna sijalica od 60w. Vodeni točkovi su osmišljeni tako da ih pokreće gravitacija. Singapur proizvodi samo 7% hrane neophodne za potrebe grada, a gradske vlasti planiraju da tu brojku podignu na bar 50% izgradnjom tipskih agro-tehnoloških parkova. Klima podneblja ide na ruku poljoprivrednicima, jer prosečne dnevne temperature od 30°C omogućavaju obilje prirodne toplote i svetlosti što pojeftinjuje proizvodnju. Ovaj sistem bi mogle da usvoje države širom sveta, a naročito one sa manjkom plodnog zemljišta.

„Moramo štedeti, višekratno koristiti i reciklirati naše resurse. Zemlje koje nemaju plodne oranice moraju raditi na visokoj produktivnosti.“ izjavio je Jack Nga.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ljudima ne mogu udahnuti svoju ljubav i oni ne mogu da mi je vrate. Gledaju me hladno, sumnjičavo odmjeravaju opasnost koja im od mene preti i zatvoreni svakako, zatvaraju se još više na prvu neočekivanu reč, na prvi nenaviknut pokret, ili odmah napadaju, braneći se jer više vole da ubiju nego da strahuju.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |