Kazna za „parkiranje” skulpture

Autor SvetKulturaPutovanjaSvakodnevicaSve ludosti svetaNaš izborUmetnost

Parking servis u Nemačkoj je izdao kaznu za parkiranje modernoj skulpturi „savijeno vozilo” umetnika Erwina Wurma.

Austrijski umetnik je postao poznat po svojoj seriji adaptacija kultnih vozila u neverovatne oblike. Njegove instalacije, u kojima su vozila rastegnuta, udubljena, naduvana i savijena u naoko nemoguće forme krase brojne evropske gradove, pa je jedna završila i u nemačkom gradu Karlsruhe kao deo dekoracije za proslavu 300. godišnjice grada.

Međutim, revnosni službenik parking servisa je na brisače savijenog kamiona Mercedes MB100D okačio kaznu za parkiranje od 30€, ne hajući mnogo za umetnost „sveta iz druge perspektive”.

Erwin Wurm je rođen 1954. godine i živi u Beču i Libergu u Austriji. O svojoj umetnosti je u knjizi Hatje Cantza Umetnik koji je progutao svet rekao:

„Zanima me svakodnevnica. Svi materijali koji nas okružuju mogu biti korisni, kao i objekti i teme u savremenom društvu. Moj rad govori o kompletnom smislu ljudskog bića: fizičkom, duhovnom, psihološkom i političkom.”

Kad plati kaznu, Wurm će zatvoriti krug umetničkog doživljaja i ovozemaljskih problema. U današnjem svetu, čini se da i umetnost ima problem sa parkingom. Nadamo se da neće iz revolta pokušati da provoza svoj kamion ulicama Karlsruha.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Čuvajte se besa strpljive osobe.

John Dryden

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |