Avion katapultira putničku kabinu tokom pada i spasava živote

Autor Tema danaSvetPutovanjaNauka i tehnologija

Tim ukrajinskih avio-inženjera na čelu sa Tatarenkom Vladimirom Nikolajevičem nedavno je predstavio novi dizajn aviona koji bi značajno popravio veoma lošu prognozu preživljavanja putnika u slučaju pada aviona.

Njihov model aviona predviđa mogućnost katapultiranja putničke kabine ili kargo prostora u bilo kojoj fazi leta, uključujući poletanje i sletanje. Kapsula bi na vrhu bila opremljena sistemom moćnih padobrana, a na dnu gumenim cevima koje bi se tokom pada naduvale i ublažile udar u tlo, ili omogućile plutanje u slučaju pada na vodenu površinu. Jednom kada se putnička kabina katapultira, kontrolu preuzimaju dva motora zadužena da uspore pad i kontrolišu gumene cevi i padobrane.

Preko 95% redovnih korisnika avio-prevoza koji su anketirani, izjavili su da bi rado platili višu cenu karte kada bi im bila ponuđena mogućnost da lete u ovom tipu aviona, ali stručna javnost ima podeljene stavove.

 

 

Ekonomisti sumnjaju u isplativost novih aviona koji bi značajno izmenili način proizvodnje, uz argument da je odnos cene i dobiti beznačajan pošto u avio-nesrećama godišnje strada oko 500 osoba.

Stručnjaci u avio-industriji se plaše da bi ovakav dizajn značajno oslabio strukturu letelice, jer sumnjaju da bi brojni spojevi i priključci na trupu u tehnološkom smislu bili nepremostiv bezbednosni rizik. Oni žele da saznaju više detalja o zaštiti u slučaju slučajne ili zlonamerne aktivacije katapulta, i mogućnostima navigacije za pad van naseljenih mesta. Takođe, ostaje da Nikolajevičev tim odgovori da li postoji mogućnost odložene aktivacije katapulta, što bi omogućilo da posada aviona na vreme pređe u putničku kapsulu.

 

Izvor: The Independent i NDTV

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 06.02.2016.
Kao laiku, meni ova ideja izgleda originalno i u isto vreme jednostavna!? Sve velike ideje u istoriji ljudskog roda su u osnovi jednostavne. Zbog toga, verujem da bi ovakvi tipovi aviona zaista mogli da budu spasonosni u kritičnim situacijama! Struka i nauka treba da donesu konačan sud...
Odgovori
Miroslav Radenković, 29.04.2016.
Ideja nije originalna. Prvi put je predtsavljena u časopisu Galaksija koji je izlazio 80-tih godina prošlog veka :) Mi sredovečni se itekako sećamo toga jer je to bio jedan od retkih naučnih časopisa u staroj Jugoslaviji. Ideja nikada nije zaživela jer je takav sistem preskup za kompanije koje pokušavaju da snize cene prevoza robe i putnika. Srdačan pozdrav svim čitaocima
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Onaj ko se plaši smrti, strahuje da će biti lišen osjećanja ili da će dobiti osjećanja druge vrste. U prvom slučaju neće imati više nikakvih bolova, a u drugom, bit će na drugi način zadahnut dušom i neće prestati njegov život.

Marko Aurelije

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |