Poljubac majke prirode

Autor Priroda i životinjski svet

Neko krajnje nemaštovit je divan list biljke Psychotria elata, koji podseća na par punih crvenih usana, nazvao „Usne prostitutke“ i „Vrele usne“. Neslavna imena koja ga prate ne mogu da naruše njegovu lepotu.

Ovo tropsko drvo koje lista na neobičan način nalazi se u prašumama Kostarike, Paname i Ekvadora. Njegov izgled je rezultat evolucije, i ima svrhu da privuče oprašivače - kolibrije i leptire. Latice veoma kratko zadržavaju oblik usana, jer se ubrzo u njihovom središtu pojavljuje cvet biljke.

Zbog nekontrolisane seče tropskih kišnih šuma, ovoj zanimljivoj biljci preti istrebljenje, i na listi je ugroženih vrsta.

izvor: AvaxNews

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako jednom odeš, nemoj se okrenuti, jer ako se okreneš, moraš se vratiti, a ja ne želim da se vratiš odlazeći.

Jesenjin

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |