Atakama: Kad pustinja procveta

Autor SvetPriroda i životinjski svetPutovanja

Pustinja Atakama u Čileu je poznata kao jedno od najsuvljih mesta na planeti. U normalnim uslovima na ceo region godišnje padne manje od 12mm kiše, a bilo je perioda kad kap kiše nije pala i po četrdeset godina. Ipak, kada dođe do obilnijih padavina i kada voda nađe put do semenki koje se godinama kriju u ispucalom tlu pustinje, Atakama se pretvori u neverovatan cvetni ćilim sa preko 200 vrsta cveća.

Cvetanje pustinje je događaj koji se javlja u još nekoliko pustinja na svetu, ali je cvetanje Atakame poseban baš zbog surove klime. Poređenja radi, ova pustinja, stara 15 miliona godina, je 50 puta suvlja od Doline smrti u Kaliforniji. Atakama procveta svakih 4-5 godina, u perodu od septembra do novembra. U to vreme je bogata i fauna. Gušteri, reptili, ptice, insekti i poneki sisari takođe naseljavaju ovaj predeo. 

Nakon godina i godina strpljivog čekanja, preko 200 različitih vrsta cvetova će procvetati u različito vreme menjajuči obojenost predela. Od mnogih vrsta koje ovde cvetaju, neke ne rastu nigde drugde na planeti, niti mogu da se uzgajaju u veštačkim uslovima, te je regionalna vlada preduzela mere za očuvanje ovog pustinjskog bisera. Sečenje i branje bilja je strogo zabranjeno i postoje tačno označene staze kojima je dozvoljeno koračati. Pustinju Atakamu štite zvanični zakoni i rezolucije da bi i naredne generacije mogle da svedoče o eksploziji života na ovako negostoljubivom tlu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Nijedna tuđa sreća nije bez pomalo sreće i za nas druge. Zato je jedna velika mudrost od tuđe sreće praviti sreću i za sebe.

Jovan Dučić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |