Cvetni tepih u pustinji Kolorada

Na nekolio nedelja, početkom leta, suva i nepristupačna pustinja Kolorado Plato se iz nedođije transformiše u cvetnu poljanu. Kroz pukotine ispucale zemlje na kratko izvire zanimljivi ljubičasti i zlatni cvetovi.

Biljke nimalo privlačnog imena, Škorpionov korov i Pčelina trava, na kratko ulepšaju jednoličnu i suvu pustinju. Nažalost, pejzaž sa ovih slika nije moguće videti svake godine. Ukoliko tokom zime ne padne dovoljno snega, koji se s proleća otopi i omogući da seme biljaka proklija, one neće procvetati. Iz tog razloga, pustinja „procveta“ tek svake pete-šeste godine.

I kada prija oku, ovo cveće nije prijateljski raspoloženo prema ljudima. Cvet i stablo biljke su izuzetno otrovni, te pri dodiru izazivaju teške alergijske reakcije. Odbojan miris ovog cveća koji se širi pustinjom upozorava posetioce da je dozvoljeno diviti im se samo sa sigurne udaljenosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |