Jareta, živi tepih star 3000 godina

Autor SvetPriroda i životinjski svetPutovanja

Iako na prvi pogled deluju kao da su pokrivene mahovinom, visoravni Anda je osvojio jedan od najdugovečnijih organizama na svetu - jareta, biljka cvetnica koja može da preživi preko 3000 godina.

Jareta, ili na španskom Lareta (Azorella compacta), pripada porodici Apiaceae. Prirodno stanište su joj hladni travnjaci Anda u Peruu, Čileu, Boliviji i hladniji predeli Argentine. Raste na visinama između 3200 i 4500 metara. Izuzetno je otporna, pa ne propada ni u oblastima gde od hladnoće puca i granit. Širi se sasvim blizu tla, tako zadržava toplotu i odoleva vetru, a njene stabljike su toliko guste da ne popuštaju pod teretom ni kada se na njima leži ili hoda čovek.

Stručnjaci smatraju da joj dugovečnost obezbeđuje izuzetno spor rast od samo 15 milimetara godišnje. U divljini nisu retki primerci stariji od 3000 godina.

Iako otporna i naizgled neuništiva, jareta ipak ima prirodnog neprijatelja. To je, nažalost, čovek. Kako je biljka izuzetno gusta i suva, ona predstavlja veoma dobro gorivo nalik peletu, pa je već duže vreme neumereno eksploatišu. Stepen uništenja je već zabrinjavajući i preti da ugrozi njen opstanak na planeti. Danas je jareta zaštićena i nalazi se na listi ugroženih vrsta.

 

izvor: Colca Canyon - Biodiversity 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Za ljubav je potrebna izvesna bezazlenost. Ti je imaš. Sačuvaj je, to je dar Božji. Ako je jednom izgubiš nikada je više nećeš povratiti. Rekoh bezazlenost. Samo zavidljivci to nazivaju glupošću. Neka te to ne boli. To nije mana; to je dar Božji. Ti znaš šta ja mislim. Čista duša još nezaražena ni skepsom ni „inteligencijom“.

Rabindranat Tagore

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |