Polja lupinusa na Novom Zelandu - misija jedne žene da ulepša svet

Sredinom novembra, kada počinje leto na Novom Zelandu, okolina jezera Tekapo na Južnom ostrvu postaje ostvarenje snova svih fotografa. Iznad tirkizno plave vode uzdižu se planine čiji su vrhovi još uvek pokriveni snegom, a u dolini pored jezera leži prekrasna mala crkva. Sa početkom leta, neverovatno lep prizor dopunjavaju polja šarenih cvetova.

Lupinus (Lupinus polyphyllus), biljka kod nas poznata i kao vučjak, lupina ili vučika raste visoko, do 150 cm u visinu. Pripada porodici mahunarki, a kod nas i u svetu je najpoznatiji kao dekorativna cvetnica. Manje je poznato da je lupinus lek za siromašno, istrošeno tlo, jer stvara korisne bakterije koje obogaćuju zemljište azotom. Posađen u gupama, lupinus rađa prelepe dekorativne bašte zahvaljujući mnoštvu varijeteta boja u kojima dolazi.

Najlepši danas poznat lupinus je hibrid pod imenom Rasel (Russell): plavi Kastelan, purpurni Edelknabe, žuti Kronleuhter, ružičasti Šlobfrau i patuljasti višebojni Minarete. Upravo je ovaj hibrid posađen 1950-tih duž glavnog autoputa okruga Mekenzi na Novom Zelandu. Decenijama se Rasel lupinus širio i stvarao nepregledna procvetala polja koja danas vidimo oko jezera Tekapo.

Zanimljivo je da to nije bio ni državni projekat, niti organizovana akcija. Cveće je posadila jedna žena, Koni Skot. Kupila je semenje cveća za 100$, mnogo meseci krila račun od supruga koji ne bi odobrio to neopravdano rasipništvo, i zajedno sa svojim sinom Dejvidom, tada školarcem, posejala prve lupinuse. Njena jedina želja tokom ove misije je bila da svet učini lepšim.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva - zlato.

Enver Čolaković

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |