Palata u jezeru, najlepši hotel Azije i Pacifika

Autor SvetKulturaIstorijaPutovanja

Kao svetlucava fatamorgana na sred jezera Pichola, hotel Palata u jezeru (Lake Palace) predstavlja jednu od najlepših znamenitosti Indije.

Smeštena je u gradu Udaipuru, a igrađena je između 1743 i 1746 po zamisli Maharana Jagata Singha II, 62. naslednika dinastije Mevar od Udaipura. Ime palate je nekada bilo Jan Niwas i služila je kao letnja kraljevska rezidencija. Izgrađena je na temeljima prirodne stene površine 4 hektara na ostrvu Jag Niwas. Kada je nivo vode poraste, svi tragovi ostrva nestaju u jezeru, a palata izgleda kao da pluta na vodi.

Nakon što je mnogim generacijama koje su došle posle Jagata Singha služila kao dom, 1960 je pretvorena u luksuzni hotel. Kompanija Taj Hotels Resorts je 1971 preuzela upravu nad hotelom, renovirala ga i proširila za još 75 soba. Danas, raskošni enterijer i kraljevska usluga daju uvid u davna vremena kada su na ovom mestu uživali vladari. Vožnja čamcem je često jedini način da se dođe do hotela gde goste očekuje uživanje u ručno rezbarenom drvenom nameštaju, živopisnim muralima i skupocenim svilenim tkaninama dostojnim kraljeva.

2012. godine, Palata u jezeru je proglašena za najbolji hotel u Aziji i Pacifiku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kap vode koja padne na usijano gvožde, ispariće. Ista kap, ako padne na lotosov cvet, blistaće kao perla, a ako padne na školjku, postaće biser. Tako i čovek postaje ono s čim se udružuje.

Indijska mudrost

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |