Najlepši mostovi sveta (II) - Gateshead Millennium

Autor FeljtoniPutovanjaNajlepši mostovi sveta

Most Gateshead Millennium preko male engleske reke Tyne je prvi i jedini rotirajući most na svetu. Dizajnirale su ga firme Gifford and Partners i Wilkinson Eyre, a konstrukcija visoka 45 i dugačka 105 metara u potpunosti je napravljena je od čelika. Most služi za prelazak pešaka i biciklista.

Manji brodovi mogu da plove ispod mosta, a za prolazak većih cela konstrukcija se rotira i tako obezbeđuje 25m navigacionog prostora. Sistem za rotaciju mosta pokreće osam elektromotora kojima je potrebno oko 4 minuta da most od 850 tona pomere za 40 stepeni. Do sada je funkcionisao besprekorno, a otvara se ne samo da bi omogućio saobraćaj većih plovila, već i kao turistička atrakcija.

Zbog svog oblika i metode rotiranja, zovu ga još i Most koji namiguje ili Most koji trepće. Građani Gatesheada i Newcastla koje ovaj most spaja, godinama su se borili da se iz rečnog korita ukloni 16 ružnih čeličnih stubova koji su služli kao navigacija brodovima, da bi se sprečili sudari ispod mosta. Dodati su naknadno i nisu bili deo originalnog projekta. Sada su zamenjeni signalnim svetlima.

Potpuno sastavljen most je postavljen na mesto pomoću Asian Hercules II dizalice, najvećeg plutajućeg krana na svetu i zvanično otvoren u maju 2002. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, nego prodao.

Dostojevski

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |